BNR a scăzut rezervele minime obligatorii. Băncile au mai mulţi euro pentru credite

În şedinţa din 31 martie 2011, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

 

  • Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an;
  • Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
  • Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 20 la sută de la 25 la sută începând cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011 şi menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale insitituţiilor de credit la nivelul de 15 la sută.

„BNR va monitoriza în continuare cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

 

Inflaţia creşte, dobânda stă pe loc


Rata anuală a inflaţiei a crescut la nivelul de 7,6 la sută în luna februarie 2011 faţă de 6,99 la sută în luna precedentă, în principal ca efect al majorării ample a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor. Potrivit BNR, „această evoluţie este în linie cu balanţa riscurilor asociată celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflaţiei”.

 

„Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a băncii centrale, în special a celor induse – precum în cazul majorităţii economiilor emergente – de evoluţia preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili, cu efecte asupra preţurilor interne, alături de persistenţa incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate. Având în vedere ponderea semnificativă a acestor elemente în structura coşului de consum din România, această perspectivă este preocupantă, BNR reiterând nevoia de ancorare fermă în continuare a anticipaţiilor inflaţioniste. În acest context, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.”, se arată în comunicatul de presă al BNR.

 

Reducerea RMO pentru alinierea la standardele BCE

 

„Totodată, în vederea continuării procesului de aliniere graduală la standardele în domeniu ale Băncii Centrale Europene, CA al BNR a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani ale instituţiilor de credit”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed