BNR: Creșterile salariale pun presiune pe cursul euro-leu

0

Eventuala implementare, chiar și parțială, a măsurilor de creșteri salariale decise recent de Parlament va conduce la o supraîncălzire a economiei, iar efectele adverse s-ar putea resimți/intensifica pe termen mediu și lung, mai ales dacă se continuă practica amânării investițiilor publice, au apreciat, la ultima ședință de politică monetară, membrii Consiliului de Administrare al Băncii Naționale a României. Banca a dat publicității vineri minuta discuțiilor purtate în data de 4 noiembrie, informează Agerpres.

 

Potrivit reprezentanților BNR, în eventualitatea aplicării măsurilor menționate, sunt posibile ”repercusiuni nefavorabile asupra costurilor de finanțare externă și a comportamentului cursului de schimb al leului”.

 

Într-un limbaj nu foarte inteligibil pentru publicul larg, oficiali BNR și-au declarat preocuparea că economia va fi în continuare susținută de consum. „Unii membri ai Consiliului s-au arătat preocupați de perspectiva ca rolul de motor al creșterii economice să fie deținut pe mai departe de consumul privat, impulsionat prioritar de măsurile fiscale și de majorările diferitelor categorii de venituri ale populației. Alți membri au remarcat că se anticipează, totuși, o creștere în termeni relativi a contribuției investițiilor la dinamica PIB, inclusiv pe fondul condițiilor financiare favorabile și al marjelor crescute de profit ale firmelor, condiționată însă de ritmul absorbției fondurilor europene și de cel al realizării investițiilor public”, se precizează în documentul citat.

 

BNR este îngrijorată de ”incertitudinile privind redresarea economică a zonei euro, alimentate în principal de anemia economiilor emergente majore, de problemele din sectorul bancar european, dar și de incertitudinile izvorâte din rezultatul referendumului din Marea Britanie”, potrivit minutei menționate.