BNR: Perpeturarea creşterii salariilor peste productivitate ar putea deprecia leul

„O eventuală perpetuare a decorelării între ritmul câştigurilor salariale şi cel al productivităţii ar avea ca efect o nouă depreciere cu un rol corectiv, conducând la dificultăţi suplimentare în controlul inflaţiei şi la o pierdere suplimentară de avuţie (exprimată în euro) la nivelul agenţilor economici şi al populaţiei”, se menţionează în raport.

Banca centrală subliniază că, dacă în perioada 2000-2006 „a fost respectată o corelaţie economică fundamentală, şi anume creşterea mai rapidă a productivităţii muncii în raport cu creşterea salariilor”, începând cu 2007 corelaţia s-a rupt, ca urmare a promovării „unei politici salariale laxe”.

Astfel, în industrie, creşterea anuală a salariului mediu brut a fost de 22,2% în perioada ianuarie-septembrie 2008, în timp ce productivitatea muncii a avansat, în ritm anual, cu doar 9,8%.

Situaţia nu s-a îmbunătăţit de la agravarea crizei financiare mondiale, observă BNR, în condiţiile în care, deşi avansul anual al salariului s-a temperat în ultimul trimestru din 2008 la 18,8%, acesta a continuat să depăşească semnificativ dinamica productivităţii muncii, devenită negativă între timp (-1,6%).

„Aceste evoluţii au generat efecte nefavorabile atât asupra progresului dezinflaţiei, cât şi a competitivităţii externe a produselor româneşti”, se spune în raportul băncii centrale.

BNR menţionează că deprecierea leului de la începutul acestuian, când cursul de schimb a atins un nivel maxim istoric, de peste 4,3 lei/euro „a avut, în bună măsură, un caracter corectiv, fiind indusă de deteriorarea fundamentelor economice”.

Moneda naţională s-a stabilizat în ultima perioadă la cotaţii în jur de 4,2 lei/euro, pe fondul reducerii îngrijorărilor investitorilor străini faţă de regiune.

Banca centrală aminteşte, însă, că în condiţiile în care România şi-a fixat ca obiectiv să adopte euro în 2014, ar trebui să intre în 2012 în anticamera zonei euro, Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2), care presupune fixarea unei parităţi centrale, faţă de care cursul nu trebuie să varieze cu mai mult de plus sau minus 15%.

O asemenea paritate nu a fost definită însă, însă BNR explică, „în mod ipotetic”, că dacă se stabileşte ca nivel de referinţă media cursului de schimb în luna decembrie 2006, „până la sfârşitul anului 2008 variaţia cursului de schimb al monedei naţionale în raport cu
euro s-a încadrat într-un culoar de +9,7/-14,6 la sută”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed