BNR recunoaște: Băncile jumulesc firmele

În special de la venirea crizei economice, firmele și băncile s-au situat pe poziții opuse, aruncându-și periodic acuzații reciproce. Pe de o parte, firmele acuză instituțiile de creditare că restricționează accesul la creditare printr-o documentație stufoasă și prin dobânzi mari. Pe de altă parte, băncile susțin că întreprinderile românești, în special cele mici și mijlocii, nu sunt credibile și nici nu îndeplinesc condițiile pentru a se putea împrumuta de la bănci.

 

Cert este că firmele autohtone au totate motivele să critice instituțiile financiare, având în vedere că dobânzile pe care le cer de la companii sunt cele mai mari din regiune, după cum recunosc chiar oficialii BNR. În luna ianuarie a acestui an, dobânzile la toate creditele noi acordate de bănci în România s-a apropiat de 8% pe an, cea mai mare rată din regiune, peste Polonia, Ungaria sau Cehia și cu mult peste media zonei euro (3% pe an).

 

Dorina Antohi, directorul Direcției de Politică Monetară din cadrul Băncii Naționale a României (BNR), a explicat, recent, la un simpozion organizat la BNR, că, dacă analizăm datele din perspectiva evoluțiilor pe componente, observăm că băncile din România au cele mai mari dobânzi din regiune la creditele destinate societăților nefinanciare, de aproape 7% pe an. România este urmată, în acest clasament, de Ungaria, cu dobânzi de peste 4% pe an, după care urmează îndeaproape Polonia. În Cehia, dobânzile la împrumuturile pentru companii se situează, în medie, la 2% pe an, iar cele din zona euro sunt de sub 3% pe an.

 

În schimb, creditele de consum și cele imobiliare pentru populație au dobânzi mai bune decât alte state din sud-estul Europei. Astfel, stăm prost în clasamentul general tocmai din cauza dobânzilor excesiv de mari la creditele acordate firmelor. Dorina Antohi a explicat că dobânzile pentru creditele firmelor sunt mai ridicate, deoarece 60% din credite sunt de valoare mică, destinate IMM-urilor. Apoi, în acest caz, dobânzile se mențin mai ridicate din cauza riscului de credit asociat de bănci diferitelor categorii de companii.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed