Emil Boc, despre criza mondială: Se anunţă veşti destul de proaste

„România a ieşit din recesiunea economică, a avut deja trei trimestre de creştere economică consecutivă, dar, aşa cum am spus de fiecare dată, ieşirea din recesiune este doar prima etapă  spre ieşirea din criza economică, ieşirea din criza economică e dependentă de de doi factori: unul intern şi altul extern. În plan intern avem de făcut un singur lucru  în continuare să sprijinim locurile de muncă  şi investiţiile, singura cale sănătoasă  pentru a ieşi definitiv din criza economică şi de a restructura cheltuielie statului  în raport cu ceea ce România îşi poate permite. Al doilea factor este cel extern, şi după cum puteţi observa veştile nu sunt bune, nici în Europa, nici în lume, cu privire la ieşirea din criza economică, ci dimpotrivă se anunţă veşti destul de proaste  cu privire la continuarea  acesteia  şi la diminuarea creşterii economice  în foarte multe ţări  din  UE şi din lume”, a afirmat premierul Emil Boc la lansarea Programului Mihail Kogălniceanu pentru IMM-uri.

În acest context, el a atras atenţia că problemele economice internaţionale poate afecta şi România. „Indirect, acest lucru ne afectează, indirect afectează exporturile, afectează comenzile noi din industrie, indirect poate afecta creşterea economică a României. Dacă în aceşti doi ani în plan intern am luat măsurile pe care multe ţări din UE  le repetă, a fost o dovadă că am ştiut ce să facem la timp şi că din acest punct de vedere faptul că suntem în graficul de creştere economică de 1,5 % anul acesta, de  stabilizare la un deficit finanţabil, 4,4%, şi de un 3% deficit în 2012, e o dovadă a faptului că avem o relativă stabilitate macroeconomică  cu preţul greu plătit de români, cărora le mulţumesc pentru faptul că au sprijinit ţara să nu ajungă în colapsul economc, românii au fost aceia care au salvat ţara de la colapsul economic”, a completat el.

Emil Boc a mai spus că sumele alocate investiţiilor în această perioadă de criză au crescut. „Valoarea investiţiilor din bugetul de stat a fost în permanentă creştere în aceşti ani de criză, deci nu am dus banii în consumul  asistenţei sociale  pentru a câştiga popularitate ieftină, ci am dus bani în economie  pentru a aduce creştere economică  şi locuri de muncă de la 33 miliarde de Ron  bani pentru investiţii în 2010, anul acesta sunt 36 de miliarde lei, vor fi 43 de miliarde de lei în 2012.

România are cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor din UE, eu cred că acesta reprezintă cel mai important succes al reformei statului din România, că am reuşit în urma restructurării cheltuielilor statului  să avem cel mai mare procent  din PIB ca şi cheltuieli cu investiţiile  din UE”, a mai explicat primul ministru.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed