Boc le-a cerut prefecţilor să mediatizeze în teritoriu măsurile anticriză luate de Guvern

Boc le-a transmis prefecţilor că, în condiţiile în care CCR a decis că pensiile nu pot fi tăiate, Guvernul a decis să majoreze TVA, o soluţie pe care a încercat să o evite. Premierul a reiterat că, din punctul său de vedere, este în continuare convins că măsurile pe care le-a propus Cabinetul său, tăierile de pensii şi salarii, erau cele optime pentru „însănătoşirea” economiei. „Planul iniţial de reducere a cheltuielilor bugetare, din diminuarea cheltuielilor cu salariile şi pensiile, a fost amputat de Curtea  Constituţională pe componenta pensiilor. Din nefericire, în aceste situaţii suntem nevoiţi să recurgem la majorarea cotei de TVA. Nu este o măsură care să ne aducă bucurie, dar este o măsură care trebuie luată. Aşa cum am spus şi ieri, am în continuare convingerea că soluţia iniţială propusă de către guvern, aceea de reducere a deficitului bugetar, prin modalităţile propuse în lege, viza exact domeniile cheie cu probleme în vederea însănătoşirii sistemului financiar românesc. Problema deficitului la pensii rămâne. Din nefericire, nu a fost făcută o operaţie exact acolo unde trebuia, adică la deficitul pe fondul de pensii. În aceste condiţii, am ales o altă soluţie, o soluţie, repet, care ştim că are efecte dureroase pentru economie, că încetineşte ieşirea din recesiunea economică, dar în condiţiile date, repet, după decizia Curţii Constituţionale, ne poate asigura echilibrul financiar intern şi finanţarea deficitului prin menţinerea acordurilor internaţionale, şi nu în ultimul rând posibilitatea de a continua reformele structurale ale statului”, a explicat premierul.

Emil Boc i-a informat apoi pe prefecţi, printre altele, despre ordonanţa care permite autorităţilor locale să ia împrumuturi de la stat pentru a putea să-şi achite datoriile către agenţii economici, despre actul normativ ce instituie acordarea unor ajutoare de stat pentru investiţii iniţiale dintr-un fond ce cumulează 200 de milioane de euro ,prin care se aşteaptă să fie create 5000 de locuri de muncă. De asemenea,  Boc a vorbit şi despre capitalizarea fondului de contragarantare pentru IMM-uri în vederea finanţării proiectelor europene, dar şi despre suplimentarea cu 30.000 de tichete valorice a programului „Rabla”. Boc le-a solicitat prefecţilor ca, în conferinţele şi întâlnirile pe care le vor avea cu populaţia şi cu mediul de afaceri, aceste măsuri să fie „mediatizate”.

„Vă cer ca aceste lucruri pe care le-am adoptat şi v-am vorbit doar de ultimele măsuri adoptate de guvern să le mediatizaţi prin conferinţele dvs de presă şi mai ales să le discutaţi cu cei care sunt vizaţi. Într-o zi să aveţi întâlniri cu mediul de afaceri, într-o zi cu cei care au probleme cu creditele bancare, într-o zi cu cei din fondurile europene pe domeniul competitivităţii, adică important este ca efortul guvernului să fie prelungit prin munca dvs în teritoriu. (…) Să nu aveţi, practic, linişte nicio zi din
săptămână pentru a nu discuta cu cei vizaţi măsurile pe care le-am adoptat”, a spus Boc.

El le-a mai spus prefecţilor că trebuie intensificate controalele pe legea care vizează venitul minim garantat, în special în ceea ce priveşte persoanele care primesc anumite indemnizaţii sociale în baza unor acte false. Aici premierul le-a transmis prefecţilor că au fost verificate aproximativ 25% din persoanele care primesc astfel de indemnizaţii, stabilindu-se că, din această proporţie, 20% primeau bani ilegal. „Exact ce vă spuneam mai înainte. Că oameni care au case, maşini de lux, sau alte venituri complementare în afară de salariu, primesc ajutoare de la stat”, i-a atenţionat Boc pe prefecţi.

Mai mult, premierul a cerut ca până pe 2 iulie reprezentanţii Guvernului în teritoriu să transmită o situaţie cu privire la trecerea spitalelor în domeniul administraţiei locale. El le-a cerut de asemenea să fie vigilenţi, deoarece luni începe bacalaureatul şi trebuie evitate situaţiile în care, din cauza inundaţiilor, elevii sau comisiile să nu reuşească să ajungă la centrele de testare.

„Apreciez efortul pe care dvs îl faceţi în explicarea măsurilor noastre în raport cu populaţia. Ştiu că treceţi prin situaţii delicate şi dificile uneori, dar asta este soarta guvernanţilor în vreme de criză, să aibă putere şi tărie, calm şi responsabilitate în acelaşi timp”, i-a încurajat Boc pe prefecţi. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed