Boc: Pachetul de garantii pentru Irlanda a fost semnat

„Mentionam faptul ca pe langa Irlanda acest tratat mai trebuie sa fie doar semnat de presedintii Poloniei, Germaniei si Cehiei in vederea intrarii lui in vigoare dupa parcurgerea procedurilor de referendum sau parlamentare. Printr-o negociere care a durat, practic, pe tot parcursul consiliului s-a ajuns la o formula care ofera, pe de-o parte uniunii europene siguranta ca acest material nu trebuie acum sa intre din nou in mecanismul fiecarui stat membru pentru a aduce o procedura suplimentara, dar pe de alta parte ofera si Irlandei acele garantii cerute astfel incat referndumul sa aibe un succes in luna octombrie”, a adaugat premierul Romaniei.

In privinta componentei de supraveghere, Boc a mentionat ca  exista si o concluzie care invita statele membre sa ia masuri rapide cu privire la remuneratiile cadrelor de conducere si la remunaratiile din sectorul financiar pentru a elimina abuzurile care au existat in sistemul financiar.

In privinta aprovizionarii cu energie oficialul Guvernului crede ca decizia de azi a consiliului european de a  evita repetarea intreruperii aprovizionarii cu energie si gaze naturale a UE, avand in continuare o voce unica in relatia cu ceilalti parteneri.

Decizia privind schimbarile climatice a fost luata ca UE sa fie pregatita la summitul care va avea loc in luna decembrie la Copenghaga, summit al natiunilor unite, si care sa puna in practica obiectivele pe care ue si le-a stabilit.Aceste obiective vizeaza limitarea incalzirii globale la sub 2 grade si nu in ultimul rand de a reduce cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera si sa creasca cu 20 % ponderea energiilor regenarabile si deasemenea sa creasca eficienta energetica cu 20%. UE isi asuma rolul de lider global in schimbarile climatice, evident ca in acest proiect, trebuie sa fie implicate si alte tari ale lumii si alti parteneri importanti precum: China, Rusia, Canada,  Japonia, SUA, Coreea care trebuie sa fie parteneri in aceasta lupta a schimbarilor climatice.

Decizia importanta este de cum vor fi finantate proiectele legate de schimbarile climatice. Ce prevede textul documentului mai concret are in vedere 2 criterii: primul are in vedere capacitatea de plata a tarilor iar al doilea resonsabilitatrea pentru emisii, mentionandu-se faptul ca in afara tarilor subdezvoltate, toate tarile lumii ar trebui implicate in acest mecanism, cu atat mai mult cu cat  intre 1970 si 2004 emisiile de gaze au crescut cu 70%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed