AcasăGeneralBocancii armatei elvețiene, făcuți în România pe salarii de nimic

Bocancii armatei elvețiene, făcuți în România pe salarii de nimic

„Recruții noii armate elvețiene au noi bocanci de luptă, făcuți în România. Dar cei care îi produc trebuie să se descurce cu un salariu al foamei”, se spune reportajul televiziunii elevețiene de limbă germană, scrie DIGI24.RO

 

Aproape 80.000 de perechi de bocanci au fost deja comandați, iar alte 25.000 de perechi urmează să fie livrate la anul. Livrarea bocancilor militari pentru noii recruți din armata elvețiană a fost încredințată firmei italiene AKU, a cărei fabrică se află în nordul României. În această fabrică, angajații sunt plătiți cu mai puțin de doi franci pe oră, adică circa 300 de franci pe lună, brut. Chiar dacă această sumă corespunde salariului minim în România, muncitori intervievați în reportajul difuzat de RSF povestesc că le e imposibil să-și țină familiile cu acești bani, majoiritatea declarând că au fost nevoiți să-și ia credite. „Pentru că prețul la mâncare este mare, chiria costă aproape cât salariul lunar, iar benzina este relativ scumpă în România”, explică jurnaliștii elvețieni. Doi franci pe oră este mai puțin decât salariul minim în China, arată ei.

 

„În calitate de cumpărător, guvernul elvețian este cel care trebuie să-și impună condițiile în privința prețului de achiziție și, deci, și în ceea ce privește plata muncitorilor”, susține Corina Ajder de la ONG-ul „Clean Clothes Campaign”, care militează pentru ameliorarea condițiilor de muncă în industria ușoară.

 

Îndeplinirea unor standarde sociale pentru condițiile de lucru poate fi un criteriu de atribuire a contractelor în UE, precizează jurnaliștii elvețieni. Pe de altă parte, legea elvețiană nu prevede decât conformarea cu niște standarde minime, cum ar fi interzicerea exploatării copiilor.

 

Până la urmă, este o chestiune politică – cât de mult cântărește într-o prețul într-o achițizie publică versus standardele sociale, spune Marc Steiner, expert în achiziții publice citat în reportajul emisiunii „Rundschau”.

 

Contactat de „Rundschau”, Oficiul Federal pentru Armament, Armasuisse, nu a dorit să comenteze această informație.

 

 

Ultimele Articole