Bogdan Aurescu va participa luni la reuniunea UE privind Libia

Dezvoltările din Africa de Nord, în special evenimentele din Libia, precum şi situaţia din Japonia sunt principalele subiecte şi pe agenda CAE, unde vor fi analizate răspunsul UE şi posibilităţile de acţiune ale acesteia, informează Ministerul de Externe.

Diplomaţi europeni au declarat vineri că Uniunea Europeană intenţionează să ofere o susţinere esenţial umanitară în Libia, dar care ar putea lua forma unei operaţiuni militare, în cadrul asistenţei pentru refugiaţi.

Miniştrii europeni de externe, care se reunesc luni la Bruxelles, „vor putea decide dacă vor să meargă înainte, în funcţie de ce se va întâmpla până atunci în plan militar şi diplomatic”, a mai afirmat sursa menţionată.

De asemenea, UE urmează să adopte luni o decizie politică de principiu privind sancţiunile împotriva Libiei, în urma celor decise joi de ONU.

Parisul a iniţiat sâmbătă intervenţia militară a comunităţii internaţionale împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi, al cărei scop – mandatat de ONU – este protejarea civililor libieni de represiunea regimului de la Tripoli. Operaţiunea, denumită Odyssey Dawn (Zorii Odiseei), este prima care are loc în zona arabă după opt ani de la invazia din Irak. Potrivit rezoluţiei 1973 votate joi de Consiliul de Securitate al ONU, cu excepţia unei intervenţii terestre, coaliţia internaţională poate folosi orice mijloace prin care să impună o zonă de interdicţie aeriană în Libia – ceea ce presupune distrugerea forţelor aeriene şi a apărării antiaeriene libiene. Franţa, SUA, Marea Britanie, Canada, Italia, Danemarca, Spania, dar şi câteva ţări arabe şi-au anunţat participarea la această operaţiune. Pentagonul a anunţat că operaţiunea va avea loc în mai multe faze, cu o desfăşurare deliberat secvenţială.

La reuniunea de luni a Consiliului Afaceri Externe vor fi discutate, de asemenea, evoluţiile politice din Bosnia şi Herţegovina, situaţia din Belarus şi implementarea sancţiunilor UE, situaţia drepturilor omului din Iran, precum şi examinarea situaţiei din regiunea Sahel şi Cornul Africii/ Somalia.

Reprezentanţii statelor membre UE vor discuta, totodată, în cadrul Consiliului Afacaeri Generale (CAG) despre pregătirea Consiliului European de primăvară. Temele de discuţie de la summit-ul european din 24-25 martie sunt politica economică – semestrul european; coordonarea politicilor economice în zona euro; mecanismul de stabilitate din zona euro şi adoptarea deciziei de modificare a Tratatelor UE pentru crearea unui Mecanism European de Stabilitate/MES, finalizarea lucrărilor privind caracteristicile MES, consolidarea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară; finalizarea propunerilor privind pachetul legislativ asupra guvernanţei economice – , evoluţiile recente din vecinătatea sudică a UE şi situaţia din Japonia, arată MAE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed