BOLNAVI de nepăsare! Pacienții non-COVID, lăsați de izbeliște

0

România este una din cele mai afectate state din Europa de Est din cauza Covid-19. Dar noi am avut de înfruntat atât pandemia, cât și incompetența guvernamentală. Județul Botoșani este un exemplu foarte bun pentru a arăta cum autoritățile centrale au fost incapabile să gestioneze corect o situație de criză.

 

După explozia de cazuri din Suceava, Guvernul PNL a intrat în panică și a transmis această stare, pe cale ierarhică, în fiecare județ.

 

Botoșani, județul în care autoritățile au uitat că există bolnavi cronici

 

În perioada pandemiei, Ministerul Sănătății și Prefectura Județului Botoșani s-au remarcat prin ordine neclare. Unele dintre ele, de neînțeles, cum ar fi transformarea tuturor spitalelor din județul Botoșani în spitale COVID. Practic, dacă nu aveai coronavirus nu prea aveai ce căuta la spital.

 

Pavilionul central al Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani a fost transformat în spital COVID, în consecință se internează doar pacienți suspecți sau infectați cu virusul SARS COV2. În primă fază, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a aprobat amenajarea Secţiei Exterioare de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Mavromati Botoşani pentru pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu COVID-19, cu relocarea Neonatologiei (inclusiv  prematuri) la Compartimentul ORL al Secţiei exterioare de Pediatrie al Spitalului Judeţean, Obstetrica şi Ginecologia la blocul central din strada Marchian, iar gravidele, nou-născuţii şi lehuzele confirmate cu COVID-19 la Secţia Exterioară de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Mavromati Botoşani, aceste date fiind comunicate de către Prefectura județului.

 

La presiunea cadrelor medicale, prefectura Botoșani a emis un alt comunicat de presă prin care anunța că Spitalul Dorohoi va fi desemnat Spital COVID. S-a revenit și asupra acestei decizii, iar Maternitatea Botoșani urma din nou să devină unitate de tip Covid. Decizia a venit prin ordin de ministru și a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Într-o ultimă fază, autoritățile centrale au revenit asupra deciziei privind funcționarea unui spital de tip Covid în județul Botoșani. După ce Secția de Obstetrică și Ginecologie a fost desemnată, prin ordin de ministru, să fie atât spital suport cât și maternitate Covid, Ministerul Sănătății a emis, pe 3 aprilie, o nouă hotărâre, potrivit căreia pavilionul central al Spitalului Județean de pe strada Marchian nr. 11, este desemnat unitate pentru pacienții diagnosticați cu coronavirus.

 

Practic, într-o situație de criză, autoritățile și-au modificat de patru ori decizia. Prin aceste bâlbe și gafe decizionale, autoritățile au pus în pericol sănătatea botoșănenilor și au negat dreptul pacienților cu alte probleme medicale de a beneficia, la timp, de asistență de specialitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Conform graficului, internările în spitalele din județul Botoșani au scăzut exponențial în perioada martie, aprilie, mai 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019. Credeți că s-au vindecat ca prin minune? Sau că a crescut exponențial numărul de botoșăneni sănătoși tun? Nu, aceștia nu au avut acces la asistență medicală din cauza managementului dezastruos al guvernului PNL. Pacienții nu au avut unde să se interneze în regim de siguranță, câtă vreme spitalele erau ba Covid, ba non-Covid.

 

Apel la acțiune – toți pacienții trebuie să beneficieze de aceleași drepturi

 

Am solicitat public, dar și în scris, respect pentru toți pacienții, prin redeschiderea spitalelor și redimensionarea acestora în funcție de realitatea din teren. Județul Botoșani are 412.626 de locuitori și 833 de cazuri de covid-19, din care majoritatea vindecate. Nu este normal ca toate spitalele să fie alocate doar pentru pandemia de coronavirus.

 

Am primit la sediul biroului parlamentar și am transmis ministerului Sănătății o solicitarea scrisă și semnată de 19 medici specialiști de la Spitalul Județean de Urgență Botoșani prin care aceștia cer redeschiderea secțiilor Spitalului Județean de Urgență Botoșani pentru a putea efectua consultarea și tratarea pacienților care suferă de alte afecțiuni decât covid-19.

 

Fiecare zi în care această decizie este amânată este o șansă furată bolnavilor din Botoșani care nu se pot trata corespunzător.

 

Să punem lucrurile în perspectivă

 

Da, pandemia prin care trecem cu toții trebuie să fie luată în serios. Și da, trebuie să fim empatici și prevăzători cu privire la nevoile celor care se îmbolnăvesc de acest virus. Este normal ca unități medicale să fie desemnate explicit pentru managementul pacienților Covid. Știu de asemenea că astfel de unități pot fi depășite de situație, în termeni de număr de pacienți ce pot fi fizic gestionați. Însă, de aceea, există soluții externe, clinici și centre de tratament mobile, precum cel din Constanța sau de la București. De aceea există mijloace alternative, temporare, de internare a pacienților. Pentru că, da, Coronavirusul este un dușman de temut. Dar, la fel este și cancerul, tuberculoza, accidentul vascular, bolile cardiologice, urologice, ortopedice sau neurologice. Toate aceste boli sunt la fel de nemiloase și unele pot duce la deces. Ceea ce este, totuși, cel mai important însă, și motivul pentru care am simțit nevoia acestui apel public, este faptul că toți cetățenii, indiferent de vârstă, etnie, sex, convingeri politice sau istoric medical au, în conformitate cu legea, dreptul la tratament. Ori, a le lua acest drept pentru că nu ai capacitatea birocratică de a decide ce spital poate funcționa în continuare și ce spital nu poate funcționa în continuare, este un fapt cu iz penal și care nu trebuie tolerat.

 

Știu că pentru unii, de la București la Botoșani este cale lungă. Din biroul cald de ministru și până pe holul rece de spital este distanță mare. Tocmai de aceea am scris aceste rânduri. Pentru a transmite, cât se poate de răspicat, cât se poate de clar, sper eu: ”Domnule Tătaru, treziți-vă și nu mai discriminați dreptul la tratament al pacienților din Botoșani.”