AcasăEconomieBolnavii cronici cer 6% din PIB pentru sănătate

Bolnavii cronici cer 6% din PIB pentru sănătate

Anul trecut, sănătatea a avut 4,5% din PIB. “Un minim de 6% din PIB este recomandat de UE pentru sănătate, în baza acestei recomandări am cerut procentul respectiv”, a declarat pentru Business Standard Cezar Irimia, preşedintele COPAC. Această alocare bugetară este susţinută şi de Colegiul Medicilor şi de Asociaţia Medicilor de Familie, care a strâns 200.000 de semnături pentru o iniţiativă legislativă ce stipulează atât alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, cât şi alocarea a 12% din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate pentru medicina primară. Irimia a exemplificat gravitatea momentului cu situaţia bolnavilor de cancer, care au nevoie pentru monitorizare şi tratament adecvat de un buget estimat la 1,5 miliarde de lei, un buget minim necesar fiind de 900 milioane de lei.

“Anul acesta, Casa a alocat 594 mil. lei, s-a mai făcut o rectificare de 120 mil. lei, dar aceştia sunt bani virtuali. În aceste condiţii, bolnavii de cancer nu mai au acces la terapii noi şi nu se mai poate face investigarea lor”, a spus Irimia.

Potrivit lui Eduard Dobre, director Palmed, situaţia e critică pentru bolnavii cronici, pentru că nu mai sunt bani pentru analize, vitale pentru aceşti pacienţi.

Ultimele Articole