Boris Johnson cere britanicilor să lucreze de acasă, dacă este posibil; restaurantele vor fi închise devreme, pentru a ţine sub control răspândirea noului coronavirus

După avertismentele specialiştilor că numărul deceselor ar putea creşte dacă nu vor fi luate măsuri urgente, Johnson nu a impus o nouă carantină naţională, aşa cum a procedat în martie, dar a avrtizat că ar putea fi luate şi alte măsuri dacă boala nu va fi ţinută sub control.

”Ne rezervăm dreptul de a lua şi alte măsuri, cu restricţii semnificativ mai mari”,  afirmat premierul în Parlament, în urma unei întâlniri de urgenţă cu miniştrii şi liderii guvernelor locale din Regatul Unit.

La doar câteva săptămâni după ce a cerut oamenilor să revină la locurile de muncă, Johnson a recomandat lucrătorilor din birouri să muncească de acasă dacă pot face acest lucru. Premierul a ordonat puburilor, barurilor, restaurantelor şi altor centre de ospitalitate să se închidă la ora 10 p.m., începând de joi, fiind permisă numai servirea la mese.

Într-un apel adresat cetăţenilor la televiziune, Johnson a spus că iarna va fi dificilă, dar că strategia va permite funcţionarea economiei, ţinând în acelaşi timp sub control epidemia de Covid-19.

”Trebuie să luăm măsuri acum … În acest fel putem menţine oamenii la locul de muncă, putem menţine magazinele şi şcolile deschise şi putem ţine ţara noastră în funcţiune, în timp ce lucrăm împreună pentru a suprima virusul”, a spus el.

Nu este clar dacă măsurile vor fi suficiente pentru a reduce al doilea val de epidemie din Marea Britanie, despre care specialiştii guvernamentali în domeniul sănătăţii au avertizat că ar putea ajunge la 50.000 de cazuri noi pe zi până la jumătatea lunii octombrie.

Vor fi necesare măşti în mai multe situaţii, va exista o aplicare mai dură a regulilor, iar armata ar putea fi adusă pentru a ajuta poliţia, a spus Johnson.

Şcolile şi universităţile vor rămâne deschise.

Un sondaj realizat de YouGov în rândul a 3.436 de adulţi britanici a constatat că 78% susţin măsurile, deşi 45% au spus că Johnson ar fi trebuit să meargă mai departe, în timp ce 32% au spus că restricţiile sunt corecte.

Companiile care vor încalca regulile legate de Covid-19 vor fi sancţionate cu până la 10.000 de lire sterline (13.000 de dolari) sau chiar cu închiderea, în timp ce persoanele fizice ar putea fi amendate cu 200 de lire sterline dacă nu vor purta mască atunci când va fi necesar.

Johnson a afirmat că este frustrant pentru majoritatea care respectă legea să vadă câţiva sfidând în regulile”.

Întrebat în Parlament de ce datele Marii Britanii sunt mai grave decât cele din Germania şi Italia, Johnson a spus: ”Există o diferenţă importantă între ţara noastră şi multe alte ţări din întreaga lume aceea că ţara noastră este o ţară iubitoare de libertate … Este foarte dificil să ceri populaţiei britanice să respecte în mod uniform recomandările”.

În mesajul televizat, premierul a spus că au existat prea multe încălcări ale regulilor şi că cei care sunt dispuşi să rişte cu virusul îi vor pune pe alţii în pericol.

”Niciodată în istoria noastră destinul nostru colectiv şi sănătatea noastră colectivă nu au depins atât de mult de comportamentul nostru individual”, a spus el.

Regatul Unit are deja cel mai mare număr oficial de morţi din cauza Covid-19 din Europa – 41.825 – iar ţara împrumută sume record pentru a pompa bani de urgenţă prin economia deteriorată.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat că escaladarea ”foarte nefericită” a cazurilor de Covid-19 ameninţă perspectivele economice şi a declarat că banca centrală urmăreşte cu atenţie modul în care poate susţine economia în continuare.

Scoţia va introduce restricţii suplimentare referitoare la  reuniunile de familie, care vor merge dincolo de noile reguli impuse de Johnson în Anglia, a declarat premierul scoţian Nicola Sturgeon.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed