x


  • EUR
    4.8732
    USD
    4.1013
string(6) "europa"

Boris Johnson se amestecă în manifestările din Marea Britanie: Să protesteze în mod rezonabil

Premierul britanic Boris Johnson se implică în manifestările din Marea Britanie, care au venit odată cu deceslur lui George Floyd.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 03.06.2020, 19:02

Boris Johnson a catalogat miercuri drept ”scandalos” şi ”de neiertat” decesul afro americanului și totodată a făcut apel la manifestanți să protesteze ”în mod legal şi rezonabil” înaintea mai multor acţiuni prevăzute la Londra, relatează AFP, citată de news.ro.

”Eu cred că ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite este scandalos, de neiertat”, a declarat şeful Guvernului conservator într-o sesiune săptămânală de interpelări în Camera Comunelor, prima sa declaraţie cu privire la acest subiect.

”Am văzut cu toţii pe ecranele noastre şi înţeleg perfect faptul că oamenii şi-au exercitat dreptul de a manifesta”, a adăugat el. ”Evident, cred de asemenea că manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în mod legal şi rezonabil”.

Moartea lui George Floyd a declanşat numeroase manifestaţii şi un val de violenţă în numeroase oraşe din Statele Unite, dar şi în alte ţări.

O manifestaţie a avut loc miercuri după-amiaza în Hyde Park la Londra, iar miercuri seara o asociaţie de luptă împotriva rasismului cheamă manifestanţi să îngenuncheze în faţa locuinţei, respectând distanţarea socială în timpul pandemiei covid-19.

Sute de persoane au manifestat duminică în Trafalgar Square, exprimându-şi indignarea după moartea lui Floyd, şi au mărşăluit la sediul Ambasadei Statelor Unite.

În total 23 de persoane au fost arestate la acesteasă manifestaţie.

Oficiali din cadrul poliţiei britanice au anunţat miercuri că se află alături de ”cei care sunt scandalizaţi” de moartea lui George Floyd, amintind însă restricţiile impuse din cauza noului coronavirus.

”Şi noi suntem scandalizaţi să vedem violenţele şi pagubele care au avut loc în multe oraşe americane”, afirmă ei într-o declaraţie publicată pe site-ul Consiliului Naţional al Comandanţilor de Poliţie.

”Ştim că oamenii vor să-şi facă auzită vocea”, iar ”dreptul de a manifesta legal rămâne un element-cheie ale oricrei democraţii”, se arată în comunicat, în care se subliniază că adunările de peste şase persoane sunt interzise în lupta împotriva covid-19.

”Dacă oamenii se adună, indiferent cu ce motiv, le cerem să continue să coopereze” cu poliţia.

Subliniind asupra tradiţiei poliţiei britanice de a acţiona în armonie cu populaţia, oficialii din poliţie îşi prezintă eforturile în lupta împotriva rasismului şi discriminării.

Cu toate acestea, un raport al unui cerc de reflecţie independent, Runnymede, din octombrie 2015, conchide că ”rasismul sistemic şi instituţional” continuă să existe în Marea Britanie.