BREAKING NEWS: Opoziția, redusă la TĂCERE! În Parlament s-a instaurat DICTATURA majorității

0
48
BREAKING NEWS: Opoziția, redusă la TĂCERE! În Parlament s-a instaurat DICTATURA majorității

Prin votul majorității la putere, plenul Camerei Deputaților a aprobat (cu 176 voturi „pentru”, 86 voturi „împotrivă”) modificarea Regulamentului propriu în sensul schimbării ordinii în care se supun la vot amendamentele admise și respinse. Ca urmare a acestei modificări, opoziția nu-și va mai putea susține în plen propunerile. Noile reguli se aplică, dacă hotărârea va fi publicată rapid în Monitorul Oficial, chiar de astăzi, inclusiv la dezbaterile și votul asupra ultimelor două legi din pachetul legilor Justiției, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii scrie DIGI24.

 

ACTUALIZARE 12.03: „De acum înainte tot ce înseamnă poziție firească a opoziției va fi imposibilă în Camera Deputaților. Votul de astăzi al majorității nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democrații în instituția care reprezintă baza dezbaterii și exprimării libere. Ați intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentele (…) Să vă fie rușine!”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan după exprimarea votului.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea explică, de la tribună, ordinea în care se vor vota de acum înainte amendamentele din rapoartele întocmite de comisii. Opoziția fluieră în sală „Puteți să vă exprimați și să votați ca deputații, nu ca huliganii!”, a încheiat Nicolicea.

—–

Propunerea votată de plen a fost formulată de deputatul PSD Eugen Nicolicea, dar este identică, în esență, celei înaintate zilele trecute de deputatul PSD Florin Iordache.

Cum propunerea lui Iordache a primit raport negativ în Comisia de regulament, ca urmare a votului „împotrivă” exprimat de deputatul UDMR Marton Arpad, puterea a recurs la un artificiu: a scos din sertare un proiect mai vechi de modificare a Regulamentului Camerei, pe care l-a amendat astfel încât să rezulte forma dorită. Pentru ca această propunere să primească aviz pozitiv a fost convocată de urgență, miercuri dimineață, Comisia de regulament, care a adoptat, cu 4 voturi „pentru” şi 3 voturi ”împotrivă”, un raport de admitere.

„După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”, se arată în amendamentul adoptat de comisia de regulament la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea.

Ca urmare a adoptării acestei propuneri, timpii de dezbatere a unui act normativ în plenul Camerei vor fi reduşi semnificativ, deoarece opoziția nu va mai avea posibilitatea să-și susțină în plen amendamentele respinse în comisii.

„Este o bătaie de joc și o rușine în Parlamentul României. Faceți de râs o țară întreagă și aruncați Parlamentul în derizoriu”, a argumentat, de la tribuna Camerei, deputatul USR Ion Stelian.

„Nu votați ca oile lui Daea! Veți vedea că este un pericol major pentru dezbaterea parlamentară”, a susținut și deputatul PMP Robert Turcescu.

Pentru ca noile reguli să se aplice chiar de azi, așa cum dorește majoritatea PSD-ALDE, este nevoie ca hotărârea Camerei de modificare a Regulamentului propriu să apară rapid în Monitorul Oficial. Odată petrecut acest lucru, noile reguli se vor aplica inclusiv la dezbaterile pe ultimele două legi din pachetul legilor Justiției: Legea privind organizarea judiciară (304/2004) și Legea pentru organizarea și funcționarea CSM (317/2004).

Deputaţii USR au formulat nu mai puţin de 6.623 de amendamente la regulamentul Camerei Deputaţilor, dar preşedintele comisiei de regulament, Eugen Nicolicea, a refuzat să le supună la vot.

Social-democraţii au venit cu ideea modificării regulamentului Camerei Deputaţilor după ce miercurea trecută opoziţia a solicitat vot pe toate amendamentele admise şi respinse la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, ceea ce a făcut ca şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor să dureze aproape 13 ore.