x


  • EUR
    4.7792
    USD
    4.2976
string(16) "instant-articles"

BREAKING NEWS! S-a decis COMISARUL EUROPEAN din partea României

Adina Vălean a fost acceptată pentru funcția de comisar european de președinta CE, Ursula von der Leyen

Author: Mihai Voican | Sursa: G4MEDIA | Publicat: 06.11.2019, 17:23

sEuroparlamentarul PNL, Adina Vălean, a fost acceptată miercuri după-amiază de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea României, au declarat pentru G4Media.ro surse europene.

 

Potrivit acestora, Adina Vălean va primi portofoliul Transporturilor, alocat de la început României.

 

Ursula von der Leyen a avut o întâlnire cu Adina Vălean imediat după ce a primit propunerea oficială din partea României, au mai explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

 

Vălean a fost propusă de premierul Ludovic Orban pentru a ocupa această funcție, alături de europarlamentarul Siegfried Mureșan.

 

Marți seară, liderul grupului socialiștilor din Parlamentul European, al doilea ca număr de mandate după PPE, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că grupul va vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie.

 

Guvernul de la București a fost presat să trimită cel târziu miercuri noua propunere de comisar deoarece calendarul acțiunilor politice este deja foarte strâns iar votarea noii comisii este prevăzută să aibă loc în sesiunea plenară de la Strasbourg, pe data de 27 noiembrie.

 

Până atunci, însă, potrivit unui draft de calendar obținut de G4Media.ro, pe data de 6 noiembrie, adică astăzi, este prevăzut deja ca Parlamentul European să primească toate documentele necesare pentru a fi trimise la comisia JURI, caare va verifica potențiale conflicte de interese ale candidaților României, Franței și Ungariei.

 

Pe data de 12 noiembrie este programată, potrivit draftului de calendar, o întâlnire a comisiei JURI care va luat în discuție și va vota în cazul celor trei candidați propuși să facă parte din comisia von der Leyen.

 

Apoi, pe data de 14, cei trei candidați urmează să fie audiați în comisiile de specialitate, candidatul României urmând să fie audiat în comisia transporturi. Pe data de 19, conferința președinților de comisie va evalua rezultatele audierilor. Pe 21 noiembrie conferința președinților de grupuri politice ar urma să declare procedura închisă și, în fine, pe data de 27 noiembrie ar urma să aibă loc votul în plenara de la Strasbourg a Parlamentului European.

 

Tot atunci, comisia Ursulei von der Leyen va afla dacă va trece sau nu de votul europarlamentarilor și va începe, în fine, activitatea cu o întârziere de o lună de la calendarul stabilit inițial.

 

Ursula von der Leyen a promis Parlamentului European că va forma o Comisie cu un număr egal de femei și bărbați, dar a primit o lovitură după ce Franța l-a propus pe Thierry Breton în locul lui Sylvie Goulard, respinsă de eurodeputați dinc auza problemelor de integritate.

 

În acest moment, comisia von der Leyen e compusă din 15 bărbați și 11 femei.

 

Socialiștii europeni sunt nervoși și din cauza faptului că au pierdut un post de comisar în detrimentul Popularilor odată cu schimbarea guvernului din România.