x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(16) "instant-articles"

BREXIT: Disperantul dialog al SURZILOR

Cu doar două luni înainte de Brexit, prim-ministrul britanic a obţinut marţi seara de la deputaţii din Camera Comunelor acest mandat improbabil şi suprarealist: să redeschidă negocierile cu Bruxellesul, după cum afirmă foarte limpede pe prima pagină Daily Telegraph, citat pe Twitter de BBC: Wednesday's Telegraph titrează "May duce bătălia Brexit înapoi la Bruxelles".

Author: Mihai Voican | Sursa: Hotnews | Publicat: 02.02.2019, 9:11

“Les Echos” vorbește de “o cacofonie de propuneri”. Deoarece “a dori Brexit cu orice preţ, cu riscul ca el să se facă fără un acord, este ‘un joc periculos’, ‘a terrifying game'”, estimează “Financial Times”. Radioul francez este îngrijorat de această “convingere că totul poate fi renegociat de la început”, la fel ca “The Guardian” şi “Financial Times” (FT).

 

Cu doar două luni înainte de Brexit, prim-ministrul britanic a obţinut marţi seara de la deputaţii din Camera Comunelor acest mandat improbabil şi suprarealist: să redeschidă negocierile cu Bruxellesul, după cum afirmă foarte limpede pe prima pagină Daily Telegraph, citat pe Twitter de BBC: Wednesday’s Telegraph: “May takes the Brexit battle back to Brussels” /”May duce bătălia Brexit înapoi la Bruxelles”/.

 

Mai precis, “onorabilii” parlamentari au adoptat un amendament “care îi ordonă” şefei guvernului să obţină “schimbări în chestiunea frontierei dintre cele două Irlande”. “Este exact ce dorea Theresa May”, deci o “victorie” în opinia “Courrier international”. O victorie foarte relativă, în opinia altor media, de vreme ce Uniunea Europeană a respins imediat cererea Londrei.
Aici ne aflăm, adică nu prea departe, cu un prim-ministru pe care mulţi observatori îl consideră în stare de KO tehnic după ceea ce “Les Echos” consideră “o cacofonie de propuneri”.

 

Şi asta, în vreme ce la Dublin, vicepremierul Simon Coveney urmează să ţină miercuri un discurs despre rolul Irlandei după Brexit, unde nu va evita, fără îndoială, să vorbească despre dureroasa problemă a “plasei de securitate”, faimosul backstop de la frontiera cu Irlanda de Nord; şi că la Bruxelles, în aceeaşi zi, preşedintele Juncker şi negociatorul lui şef cu Regatul Unit, Michel Barnier, au programat o dezbatrere cu presa din ce în ce mai exasperată: “Brexit : May prend le risque d’un affrontement majeur avec l’UE” /”Brexit: May îşi asumă riscul unei confruntări majore cu UE”/.

 

Articolul integral pe HOTNEWS