x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(16) "instant-articles"

Brexit s-ar putea transforma într-o catastrofă economică și umană. Tusk: “E iadul”

“Suntem la doar câteva săptămâni, de o catastrofă economică, și umană, în cazul unui Brexit, fără acord!” Avertismentul vine de la președintele Parlamentului European, care s-a întâlnit joi cu Theresa May.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 08.02.2019, 10:24

 

Premierul britanic a purtat discuții, și cu șefii Comisiei și Consiliului European. Nu a reușit să-i convingă să renegocieze acordul și să scoată Brexitul din impas. Juncker s-a arătat gata să rediscute doar declarația politică, document care nu are însă un caracter obligatoriu.

 

Un protestatar a sărit în fața mașinii premierului britanic ținând în mână o pancartă pe care scria “Nu vrem Brexit fără acord!”. A fost un preambul pe măsura discuțiilor furtunoase și tensionate care au avut loc, în spatele ușilor închise, la Bruxelles. Jovialul Jean Claude Juncker nu și-a putut ascunde încordarea când a primit-o pe Theresa May. Jurnaliștii britanici au remarcat că, la rândul său, May a păstrat o mină serioasă și a evitat contactul vizual cu Juncker.

 

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: “Preşedintele Juncker a subliniat că membrii Uniunii nu vor renegocierea acordul pentru care ambele părţi au făcut concesii importante. Preşedintele Juncker şi-a exprimat însă deschiderea la modificarea declaraţiei politice.”

 

Theresa May a venit la Bruxelles cu o solicitare care i-a fost refuzată în mai multe rânduri de oficialii europeni. Premierul britanic vrea modificarea acordului de “divorț” și includerea în documentul negociat timp de 18 luni a unor garanții legate de granița nord-irlandeză.

 

mai multe, pe ProTV