Brokerii ar putea intermedia 10-15% din creditele acordate de bănci în doi-trei ani

„Credit Zone colaborează în prezent cu primele zece bănci de pe piaţa bancară din România după cota de piaţă”, a menţionat Motcă, care a adăugat că în prezent se află în discuţii cu alte cinci instituţii financiar-bancare pentru a colabora în viitor, respectiv Garanti Bank, Millennium Bank, Imo Credit, MKB Romexterra Bank şi CR Firenze.

Până la sfârşitul acestui an, Credit Zone estimează că va intermedia un volum de credite de 95 milioane euro, din cele aproximativ 1.200 de credite vândute, iar venitul companiei va urca la circa 1 milion euro.

Compania va intra pe profit cel mai probabil după primii trei ani de activitate, deoarece investiţiile în extinderea reţelei sunt destul de importante, potrivit directorului companiei. „La sfârşitul lui 2008, ne-am propus să fim în primii cinci brokeri de credite de pe piaţa românească după cota de piaţă”, a adăugat Motcă. „Din luna ianuarie, Credit Zone a intermediat credite în valoare de peste 10 milioane euro, iar valoarea medie a unui credit a fost de circa 120.000 euro, adică peste media pieţei de credite”, a mai spus el.

Compania are în prezent un portofoliu de 100 de clienţi, iar comisionul încasat de la bănci se ridică la 0,5 – 1,5% din valoarea creditelor contractate, comisionul mediu în piaţă fiind de 1%, a explicat şeful Credit Zone.

Băncile plătesc unor brokeri de credite comisioane care ajung chiar şi la 2 – 2,5% din valoarea împrumutului, deoarece prin colaborarea cu astfel de companii îşi reduc costurile fixe. „Băncile îşi externalizează astfel o parte a reţelei de distribuţie”, a precizat Motcă. „Ne aşteptăm ca la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2009 să vină şi marile reţele de jucători de afară”, a adăugat el.

În prezent, compania intermediază credite doar pentru persoane fizice, urmând cadin 2009 să intermedieze credite şi pentru firme, printr-o divizie specializată.

Credit Zone este controlată de Getin Holding din Polonia, care a intrat pe piaţa românească ca urmare a dezvoltării rapide a pieţelor financiare şi a unei economii în continuă creştere, a declarat şeful Getin Holding, Krzysztof Rosinski.

El a menţionat că un alt aspect important îl reprezintă capacitatea de creştere a pieţei imobiliare din România, care trebuie să se dezvolte de două sau trei ori faţă de nivelul actual pentru ca cererea să se ajungă la nivelul ofertei.

„Piaţa imobiliară din România va continua să se dezvolte în următorii patru-cinci ani, dacă avem în vedere experienţa altor ţări din Europa Centrală şi de Est. România nu a ajuns încă la un boom al creditelor ipotecare şi imobiliare”, a conchis Rosinski.

El a menţionat că în România ponderea creditele intermediate de brokeri va ajunge la 25% din totalul pieţei mai repede decât în Polonia, unde procesul a durat patru-cinci ani.

Credite Zone este o companie cu capital majoritar polonez, specializată în serviciile de intermediere bancară direcţionate pe credite cu ipotecă, din acţionariatul căreia fac parte Getin Holding Polonia (69,97% din capital), firma poloneză CE Invest SP Zoo (28,53%) şi Cristian Motcă (1,5%).

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed