Bruxelles-ul vrea să CONTROLEZE calitatea justiţiei în statele membre!

0

Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles. Mecanismul a fost propus de ministrul belgian de externe, Didier Reynders, și de ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, ideea fiind ca acesta să semene cu revizuirea actuală a politicilor bugetare, se arată într-o analiză a publicației bulgare Kapital, preluată de Rador.

 

Deocamdată, propunerea este încă într-o fază foarte timpurie și nu există prea multe detalii cu privire la modul în care ar funcționa noul mecanism. Potrivit lui Roth, în linii mari, dacă revizuirea statului de drept în statele membre prezintă probleme în unele dintre acestea și ele refuză să respecte recomandările, se poate ajunge şi la sancțiuni.

 

Scopul este ca noul mecanism să acopere toate statele membre, ceea ce va reduce acuzațiile că Bruxelles-ul și-a îndreptat criticile doar împotriva câtorva țări est-europene. Pentru Bulgaria, ar însemna o tranziție lină de la rapoartele actuale de monitorizare ale Comisiei Europene, introduse după 2007 pentru Sofia și București, către un nou sistem de monitorizare a statului de drept. Polonia și Ungaria au aprobat, de asemenea, propunerea în principiu, ceea ce înseamnă că cred că aceasta este și o oportunitate de a scăpa de procedurile lansate împotriva lor, care au fost demarate pentru încălcarea principiilor de bază ale UE. Potrivit lui Roth, statele membre au susținut în unanimitate ideea, dar au existat și diferențe în formulări separate. Cea din urmă, însă, înseamnă că Varșovia, Budapesta, Sofia și București, se așteaptă în mod evident ca noul sistem să nu „muşte” prea mult, scrie G4Media.