UPDATE Revoltele din Bucureşti. Vezi cum s-au desfăşurat violenţele de aseară

Zona Unirii a fost cel mai fierbinte punct din România în seara trecută. Manifestanţii violenţi, care conform autorităţilor, sunt membrii galeriilor echipelor de fotbal din Bucureşti, au incendiat chioşcuri şi tonete, au distrus mobilierul stradal şi au vandalizat magazine. Jandarmii au tras focuri de avertisment şi au folosit tunurile cu apă.

Un magazin Vodafone din zona Unirii a fost vandalizat şi jefuit. De asemenea, supermarketul din apropierea magazinului Unirea a fost devastat.

O maşină încărcată cu marfă a fost incendiată în centrul Capitalei, în zona Splaiului Unirii, iar două echipaje de pompieri au intervenit pentru a stinge flăcările, în timp ce forţele de ordine au fost nevoite să folosească gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor.

Maşina incendiată, o Dacie Papuc, ar fi fost folosită la construirea unei baricade în zona splaiului Unirii, în dreptul restaurantului „Hanul lui Manuc”.

„Colegii mei încearcă să restabilească ordinea publică punctual. Au fost sparte mai multe baricade construite din garduri rupte de acele grupuri de persoane”, a declarat în replică Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Forţele de ordine au folosit şi gloanţe de cauciuc, însă nu s-a tras în mulţime, ci doar în plan vertical. De asemenea, jandarmii au folosit şi gaze lacrimogene.

Jandarmii au intervenit şi cu tunuri de apă pentru dispersarea protestatarilor violenţi din Piaţa Unirii, după ce aceştia au incendiat mai multe chioşcuri de ziare şi un panou publicitar, dar au şi vandalizat vitrinele mai multor magazine şi bănci din zonă.

25 de persoane au fost ridicate şi duse la Poliţie pentru identificare până la ora  24.00, în urma violenţelor înregistrate duminică seara, în centrul Capitalei, au declarat pentru NewsIn oficiali ai Jandarmeriei Bucureşti.

Potrivit aceloraşi surse, protestatarii ar fi incendiat un magazin şi o maşină a Poliţiei Comunitare.

Protestul de duminică din Piaţa Universităţii, început în jurul orei 14.00, sub sloganul „fără violenţă”, a degenerat odată cu lăsarea întunericului. Un grup de manifestanţi a început să arunce cu pietre şi obiecte contondente în jandarmi. Jandarmii au încercat să-i âmpingă pe protestatarii violenţispre zona Unirii, dar aceştia au opus rezistenţă.

În zona Spitalului Colţea au avut loc primele ciocniri. Protestatarii s-au retras până în apropierea magazinului Cocor unde au încercat formarea unei baricade. Aceştia au incendiat mai multe obiecte printre care şi mese aduse de la localurile din zona Lipscani – Centrul Vechi. Circulaţia a fost oprită şi au avut loc vandalizări şi incendieri.

Unii dintre manifestanţi s-au retras pe străduţele din Centrul Vechi, iar forţele de ordine au încercat să îi împingă spre zona Unirii. Protestatarii violenţi s-au retras, dar au revenit din nou în zona Colţea. După manevrele jandarmilor, aceştia au fost nevoiţi să se retragă spre magazinul Unirea unde, de altfel, au avut loc alte ciocniri. Aici au avut loc şi cele mai multe vandalizări.

Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat, duminică noapte, după aproape 12 ore, aproximativ 30 de manifestanţi care mai erau în zona fântâni de la Facultatea de Arhitectură fiind ridicaţi de jandarmi, care i-au încercuit şi i-au dus la dube. Cei aproximativ 30 de protestatari rămaşi la Piaţa Universităţii duminică noapte, după ora 24.00 şi după ce majoritatea manifestanţilor au plecat spre Piaţa Unirii, unde au avut loc incendieri şi vandalizări, au fost încercuiţi de un cordon de jandarmi.

Circulaţia pe bulevardele Nicolae Bălcescu şi I.C. Brătianu, zona care leagă Piaţa Universităţii de Piaţa Unirii şi unde au avut loc ciocniri între manifestanţii violenţi şi jandarmii care au intervenit pentru menţinerea ordinii, a fost reluată. Pe stradă sunt pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torţe şi de la tuburile de gaze lacrimogene, precum şi mobilier stradal devastat.

Numărul persoanelor care au fost rănite duminică, în timpul protestelor din Capitală, a ajuns la 29, din care patru sunt jandarmi şi 25 civili, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.  25 de persoane au fost ridicate şi duse la Poliţie pentru identificare până la ora transmiterii acestei ştiri, în urma violenţelor întegistrate duminică seara, în centrul Capitalei, au declarat pentru NewsIn oficiali ai Jandarmeriei Bucureşti.În acelaşi timp, pompierii au intervenit pentru stingerea a patru incendii până la miezul nopţii, la faţa locului fiind prezente 7 maşini cu apă şi spumă, au declarat reprezentanţii ISU Bucureşti.

Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat, duminică noapte, după aproape 12 ore, aproximativ 30 de manifestanţi care mai erau în zona fântâni de la Facultatea de Arhitectură fiind ridicaţi de jandarmi, care i-au încercuit şi i-au dus la dube. Cei aproximativ 30 de protestatari rămaşi la Piaţa Universităţii duminică noapte, după ora 24.00 şi după ce majoritatea manifestanţilor au plecat spre Piaţa Unirii, unde au avut loc incendieri şi vandalizări, au fost încercuiţi de un cordon de jandarmi.

Oprescu: Distrugerile în urma protestului se întind pe şase kilometri, de la Universitate la Tineretului

Primarul Sorin Oprescu a mers, duminică noapte, la finalul protestului, pe străzile din centrul Capitalei, el declarând că distrugerile se întind pe şase kilometri, de la Piaţa Universităţii la Parcul Tineretului, scrie MEDIAFAX. Edilul Capitalei a spus că protestatarii au ajuns la vandalizări, în Centrul Istoric fiind smulse pietre din pavaj. De asemenea, au fost smulse cabluri, fiind semnalate defecţiuni în zona Pieţei Unirii.

Sorin Oprescu a precizat că primul raport privind pagubele produse în urma protestelor îl va primi la ora 5.30. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat comandament de urgenţă, luni, de la 9.00, pentru a evalua pagubele în urma protestelor şi a dispune măsurile care se impun.

La comandamentul de urgenţă, care are loc la sediul municipalităţii, sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai operatorilor de salubrizare, ai Enel, ai deţinătorilor de utilităţi şi ai constructorilor de drumuri.

Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4: „S-a vandalizat totul pe tronsonul pasajul Unirii-zona Budapesta. Au incendiat tot. Tot ce le-a ieşit în cale, coşuri, jardiniere, au dat foc. Mă doare sufletul de ceea ce am văzut. Poliţia locală patrulează pe toate străzile secunde. S-a creat un filtru la ieşirea din pasajul Budapesta.

Transparency International România a condamnat violenţele, indiferent din ce parte au apărut în manifestările de stradă din Bucureşti şi a făcut apel la manifestanţi să se abţină de la orice acte violente, care trebuie evitate cu orice chip pentru a nu degenera.

Studenţii au plecat de la Universitate după o oră, la îndemnul jandarmilor

Studenţii au plecat de la Universitate, după o oră de la sosire, invocând că jandarmii i-au rugat să părăsească zona din cauza incidentelor violente, liderul studenţilor spunând că nu vrea ca acţiunea lor să fie asociată cu aceste violenţe.
Preşedintele UNSR, Ionuţ Poenaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a decis să asculte sfatul jandarmilor pentru că nu poate controla câteva sute de studenţi şi aceştia puteau fi atraşi în manifestările violente.

„Am plecat pentru că ne-au rugat jandarmii care ne-au spus că au informaţii că urmează violenţe, ca în zona Pieţei Unirii, şi am decis să plecăm pentru că noi nu am venit aici să luăm parte la violenţe”, a spus Poenaru.

Studenţii au venit la Universitate după ora 21.00 şi au protestat vizavi de parcarea de la BCR.

Preşedintele UNSR, Ionuţ Poenaru, spunea că toţi studenţii şi-au pus banderole albe pentru a se recunoaşte uşor şi a nu fi confundaţi cu cei care instigă la violenţă.

„Venim la protest în spirit de solidaritate cum am făcut cu bugetarii sau cu pensionarii, nu vrem să se repete istoria cu legea sănătăţii aşa cum s-a întâmplat cu legea educaţiei care a fost asumată fără dezbatere publică. Sănătatea îi interesează şi pe studenţi”, declara anterior Ionuţ Poenaru.


Protestul de duminică din Piaţa Universităţii, început în jurul orei 14.00, sub sloganul „fără violenţă”, după ce acţiunea de sâmbătă a degenerat, 30 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale şi alte zeci fiind reţinute în urma violenţelor.

De altfel, duminică, în a treia zi de proteste în Capitală, au făcut apel la calm Jandarmeria Română, primarul general Sorin Oprescu, dar şi Transparency International Romania.

Început paşnic, protestul a degenerat, cele mai violente ciocniri fiind pe Bulevardul I.C. Brătianu şi în faţa magazinelor Unirea şi Cocor, unde au fost incendieri şi vandalizări.

 

Sursa foto: REALITATEA.NET

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed