Bugetul UE: Polonia, cel mai mare beneficiar, Germania aduce o contribuție record. Cum stă România?

Contribuția financiară germană la bugetul UE a crescut la un nou record anul trecut. Potrivit calculelor agenției germane de presă (DPA), în 2021 Germania a contribuit net cu aproximativ 25,1 miliarde de euro la cheltuielile comune ale Uniunii Europene, citează California18.

Concluzia este că Franța a dat doar aproximativ jumătate din această sumă, 12,4 miliarde de euro, iar Italia aproximativ 3,2 miliarde de euro, mai puțin de a șaptea parte din aceeași sumă.

România, sub 4 miliarde de euro

Potrivit calculelor, cel mai mare beneficiar net în termeni absoluți a fost Polonia, care a primit de la bugetul UE cu aproximativ 11,8 miliarde de euro mai mult decât a plătit. A fost urmată de Grecia, cu 4,5 miliarde de euro, Ungaria, cu aproximativ 4,1 miliarde de euro, și România, cu puțin sub 4 miliarde de euro.

În 2020, contribuția netă a Germaniei a fost semnificativ mai mică, de aproximativ 19,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, în timpul negocierilor privind cadrul financiar al UE pentru anii 2021 – 2027, Germania și celelalte țări net contributoare au convenit apoi să-și majoreze din nou contribuțiile, pentru a compensa în mare parte pierderea cauzată de părăsirea UE de către contribuitorul net Marea Britanie.

Fluxurile de bani către Polonia și Ungaria au un potențial exploziv din punct de vedere politic

Cifrele sunt explozive din punct de vedere politic, mai ales din cauza fluxului mare de bani către Polonia și Ungaria. Ambele state au fost criticate fiind acuzate de încălcări grave ale normelor statului de drept și ale altor valori fundamentale ale UE. Din acest motiv, anumite fonduri din bugetul comunitar alocate Ungariei au fost înghețate deocamdată.

Comisia UE, care este responsabilă atât de bugetul UE, cât și de respectarea statului de drept în UE, nu a dorit să comenteze cifrele, la întrebarea DPA. Instituția de la Bruxelles nu a publicat bilanțurile de ceva timp, deoarece se teme că cifrele ar putea fi folosite politic – de exemplu, de către elementele anti-UE din țările net contributoare.

În plus, Comisia subliniază că bugetul UE este foarte mic în comparație cu bugetele naționale și că beneficiile aderării la UE nu pot fi derivate numai din cifrele bugetare.

De exemplu, susține că avantajele financiare pe care le au țările exportatoare, ca Germania, din libera circulație a mărfurilor, au fost omise.

Acest lucru se vede și la Berlin. „Nicio altă economie europeană nu beneficiază la fel de mult pe piața internă a UE ca economia germană”, arată website-ul guvernului federal. Germania plătește mulți bani la bugetul UE, dar beneficiază și mai mult de pe urma acestuia.

Câți bani trebuie să plătească un stat UE în bugetul comunitar depinde, în principal, de cota sa din puterea economică a UE. Calculând pe cap de locuitor, pe lângă germani, danezii, suedezii, olandezii și austriecii sunt și ei importanți contributori neți. (DPA -preluare Rador)

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed