AcasăEconomieBulgaria a majorat preţul angro al gazelor naturale cu 30,4%

Bulgaria a majorat preţul angro al gazelor naturale cu 30,4%

Preţurile gazelor naturale au crescut în Europa în ultimul an, amplificând presiunile inflaţioniste şi ameninţând să slăbească încrederea consumatorilor.

Autoritatea de reglementare a stabilit preţul gazului în ianuarie la 133,4 leva (77,60 dolari) pe MWh înainte de costurile de transport şi taxe, de la 102,3 leva în decembrie.

Bulgargaz a spus că preţul pentru consumatorii bulgari va fi în continuare cu aproximativ 35% mai mic decât preţurile de la huburile europene de gaze, deoarece compania îşi asigură mixul de gaze printr-un contract hibrid pe termen lung cu Gazprom din Rusia şi un contract indexat pe petrol cu ​​SOCAR din Azerbaidjan.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei a spus că creşterea ar putea exercita presiuni asupra companiilor de termoficare care se bazează pe gaze naturale, după ce Parlamentul a îngheţat preţurile la electricitate şi încălzire până la sfârşitul lunii martie.

Instituţia a îndemnat noul guvern de centru să lanseze o schemă de ajutor de stat pentru a ajuta companiile de încălzire să facă faţă preţurilor mai mari la gaze.

Bulgaria importă aproximativ 3 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an, în principal de la Gazprom. Cantităţi mai mici de gaze sunt importate şi din Azerbaidjan.

Bulgargaz a anunţat într-o declaraţie separată că are stocuri suficiente de gaze natural pentru a face faţă cererii crescute până la sfârşitul lunii martie.

Ultimele Articole