Bulgarii ne lasă fără milioane de euro și ne dau lecții de negociere

Transgaz, companie deținută de statul român, nu va mai încasa în acest an 43 milioane de euro taxa de tranzit gaze naturale de la bulgari pentru că vecinii de la sud au apelat la o nouă sursă de aprovizionare și anume conducta TurkStream, care traversează Marea Neagră, din Rusia până în Turcia, și de acolo se leagă cu Bulgaria, Serbia, Ungaria. Până în prezent, bulgarii dar și alte stat din Balcani aduceau gaze din Federația Rusă prin conducta care trece prin Ucraina, intră în România la Isaccea și iese pe la Negru Vodă. De la începutul acestui an, nicio moleculă de gaz n-a mai tranzitat această conductă, astfel încât Transgaz, a pierdut după reconfigurarea conductelor de gaze în regiune.

 

Oficial, TurkStream se deschide în ziua de 8 ianuarie. Conform datelor platformei de informare ENTSOG, de la începutul anului, 20-25 milioane de metri cubi pe zi au fost furnizați prin noul punct de livrare de gaze de la granița turco-bulgară, Strandja 2 / Malkochlar. În același timp, aproximativ jumătate din acest gaz este returnat în Turcia prin punctul de alimentare anterior – Strandja / Malkochlar.

 

Într-un interviu acordat la postului național de radio bulgar, această schemă neobișnuită a fost confirmată de directorul general BulgarTransgaz, Vladimir Malinov: „Gazul natural provine din Turcia – prin TurkStream – merge la stația de compresie Strandja de pe teritoriul Bulgariei și se întoarce în Turcia”. Potrivit acestuia, acordul de tranzit cu Gazprom Export nu a fost reziliat și va fi valabil până în 2030.

 

Livrările de gaze către Bulgaria prin conducta care traversează România au fost oprite complet oprite, conform datelor BulgarTransgaz. Cu toate acestea, a menționat Malinov, sistemul BulgarTransgaz este gata să primească oricând gaz de pe această rută, dacă este necesar.

 

Distribuitorul bulgar de gaz Bulgargaz a raportat că Bulgargaz EAD și Gazprom Export LLC, în conformitate cu un acord suplimentar semnat cu două zile înainte de Anul Nou, au schimbat punctul de livrare și livrare a gazelor de la frontiera României (Negru Vodă) până la un punct de la granița cu Turcia (” Strandja 2 / Malkochlar „).

 

Bulgargaz se așteaptă să economisească aproximativ 81 de milioane de leva (46 de milioane de dolari) de la schimbarea punctului de livrare: 76 de milioane de leva pentru tranzit prin România și alte 4,6 milioane de leva datorită distanței de transport mai scurte în Bulgaria. Consumatorii vor simți deja această economie a prețurilor la gaz în primul trimestru al anului 2020, promite Bulgargaz. Potrivit Ministerului Energiei din țara vecină, economiile pentru consumatorii țării vor fi de 5%.

 

Construcția a două secțiuni ale conductei de gaz TurkStream prin Marea Neagră (15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare) a fost finalizată în 2019. Unul dintre capete este destinat pieței turcești, iar al doilea pentru cea europeană.

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed