AcasăEconomieBurduja: Proiectul cloudului guvernamental va pune datele românilor într-un loc sigur şi...

Burduja: Proiectul cloudului guvernamental va pune datele românilor într-un loc sigur şi va spune instituţiilor statului că nu mai sunt proprietarele datelor cetăţenilor, ci cetăţenii au proprietate asupra acestor date

„Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa dumneavoastră aici. Ea înseamnă enorm pentru PNL şi pentru România. Este un angajament, este o promisiune, este semnalul pentru normalitate. Faptul că avem atâţia reprezentanţi ai mediului privat astăzi este un semn de normalitate, pentru că vorbim despre un cadru de dialog şi despre un efort naţional de transformare digitală, iar acest efort nu poate fi dus doar de Guvernul României, oricât de multă deschidere ar exista, şi ea există din plin, oricât de mult sprijin ar fi la nivelul premierului, Guvernului, Parlamentului din partea PNL. E nevoie de dumneavoastră de toţi şi mă înclin că aţi acceptat această provocare de a dezbate idei şi de a găsi împreună soluţii. În acest mandat, am de multe ori de a face cu o Românie foarte frumoasă. E România marilor minţi care ne fac cinste peste tot în această lume. Am fost ieri în Portugalia, la Web Summit, cel mai mare eveniment de digitalizare din lume. Sunt 100.000 de oameni prezenţi. Au fost aproape 20 de firme din România, 20 de start-up-uri, care pur şi simplu cuceresc lumea. Este un lucru extraordinar şi este un mare privilegiu să am posibilitatea de a interacţiona în fiecare zi cu astfel de oameni. Oameni din institutele noastre de cercetare şi mă bucur că sunteţi prezenţi aici şi că există această conlucrare între zona de noi tehnologii, zona de cercetare, zona de inovare. Ele sunt, într-adevăr reţeta modelului economic liberal”, a declarat Sebastian Burduja, joi la conferinţa „România Digitală, România Liberală”.

El a adăugat că revoluţia digitală în România a început. 

„Din perspectiva mea, inerent subiectivă, cu siguranţă poate pentru mulţi prea roz – revoluţia digitală a a început. Este în plină desfăşurare. În următorul an de zile, România va face un adevărat salt din perspectiva serviciilor publice digitale, din perspectiva parteneriatului cu mediul privat, din perspectiva partenerilor noştri din Republica Moldova şi a soluţiilor cu care ei vin. Vă voi da doar câteva exemple. Sigur avansăm cu proiectul de cloud guvernamental care va pune datele românilor într-un loc sigur, dar mai important va asigura interoperabilitatea pentru că mai mulţi colegi liberali s-au luptat în Parlamentul României şi au promovat această lege a interoperabilităţii care le spune instituţiilor statului, şi ele ştiu asta, că ele nu mai sunt nu mai sunt proprietarele datelor cetăţenilor, ci cetăţenii au proprietate asupra acestor date şi singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să asigure comunicarea şi să nu îi mai pună pe drumuri pe la ghişee”, a completat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Acesta a adus în discuţie şi proiectul Caravana Digitalizării, cât şi programele de digitalizare pentru companiile private.

„Am pornit de asemenea Caravana Digitalizării cu Ministerul nostru pentru că ne-am dat seama că transformarea digitală a României nu poate fi făcută dintr-un birou de ministru. Mă bucur foarte mult că Poşta Română, domnul director general Valentin Ştefan a acceptat provocarea şi am pornit această Caravană a Digitalizării deja la Girgiu şi în curând în multe alte locuri din ţară în care mergem să vedem exact nevoile de la firul ierbii, nevoile acelea de competenţe digitale, inclusiv pentru cetăţenii în vârstă, pentru cei vulnerabili. Unul dintre riscurile procesului de transformare digitală este că cei care sunt în urmă astăzi, vor rămâne şi mai în urmă. Deci trebuie să înţelegem care le sunt nevoie şi trebuie să dialogăm cu autorităţile locale şi avem mulţi primari liberali care au adoptat deja soluţii digitale. Avem şi programe pentru companiile private. Avem un program pentru facilitarea competenţelor digitale avansate în blockchain, în inteligenţa artificială, în realitatea virtuală şi toate sunt finanţate prin PNRR. De aceea cred că suntem într-un moment cheie în care vom fructifica în foarte scurt timp toate aceste proiecte pornite”, a conchis Burduja.

Ultimele Articole