Bursa a pierdut 4,5 miliarde euro din cauza crizei din SUA

Pierderile suferite de cele mai lichide actiuni, inclusiv societatile de investitii financiare, au fost de 1,7 miliarde euro si reprezinta o treime din pierderea capitalizarii Bursei bucurestene. Piata de capital romaneasca a fost afectata din cauza fondurilor de investitii straine care, pierzand pe bursa americana, au retras bani si de pe piata romaneasca, pentru a se proteja. “Influenta pietei americane s-a resimtit din cauza investitorilor institutionali din afara. Cand piata a inceput sa scada, acestia au luat pozitie de pastrare a actiunilor, ceea ce a dus la scaderea lichiditatii si a cotatiilor”, a declarat pentru Business Standard directorul general al casei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas.

Valoric, cel mai mult au pierdut companiile lichide incluse in indicele BET, desi, intr-un top al procentelor, acestea nu au dominat. Societatile respective au fost mai afectate, pentru ca au un numar mai mare de actiuni aruncate in piata. Astfel, Petrom si-a vazut diminuata valoarea de piata cu 753 milioane de euro, la o depreciere cu 7,75%. De partea cealalta, a perdantilor procentuali, dar nu si valorici, sunt actiunile producatorului de abrazive Carbochim, care au scazut cu 30,7%, ceea ce in bani inseamna 7,8 milioane de euro.

Brokerii vad posibila o revenire a pietei cand si bursa americana isi va reveni. “Cand bursele din Statele Unite si din Europa vor atinge noi maxime, atunci si Bursa de la Bucuresti se va inscrie pe un trend ascendent. Va fi imboldul de care are nevoie”, a declarat pentru Business Standard directorul general al societatii de brokeraj Finans Securities, Adrian Simionescu. Criza de lichiditate din Statele Unite a fost declansata in aceasta vara, cand principalele institutii americane de credit ipotecar au inceput sa inregistreze pierderi masive la recuperarea creantelor imobiliare.

In consecinta, bancile internationale nu au mai fost in masura sa finanteze instrumentele bancare de pe piata creditelor ipotecare din lipsa de lichiditati, exercitand o presiune asupra bancilor centrale de a injecta mai multi bani in sistemul financiar international. Erste Bank a estimat ca pagubele posibile generate de criza din sectorul imobiliar american ar putea fi mai mari de 100 miliarde dolari.

Simionescu nu crede, insa, ca criza americana a fost principalul motiv. “Bursa a scazut, pentru ca sunt foarte multi care asteptau o corectie ca sa cumpere mai ieftin. Nu consider ca a avut o influenta puternica. Daca ne uitam la americani, chiar le-a facut bine”, a mai spus directorul general al Finans Securities. Indicii romanesti au scazut in perioada aceasta. BET, indicele celor mai lichide zece companii, a pierdut 8,72%, in timp ce BET-C, care arata evolutia de ansamblu a pietei, a scazut cu 9,09%, iar barometrul societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a diminuat cu 16,56%.

“Pe o piata integrata, evenimentele dintr-o tara, mai ales de dimensiunea celei americane, se repercuteaza si asupra celorlalte. Totusi, bursele isi pastreaza specificitatea locala. Septimiu Stoica presedintele BVB

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed