Bursa de Valori Bucureşti estimează pentru acest an un profit net de 10,59 milioane lei, în creştere cu 16%, şi o valoare a tranzacţiilor pe Piaţa Reglementată de acţiuni de 14,31 miliarde lei, în creştere cu circa 17%

Planul pentru 2021 a fost aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor din 19 aprilie.

”Profitul net al BVB – individual aferent exerciţiului financiar 2021 este estimat sa crească la 10,59 milioane lei, +16%. Rezultatul net individual pe acţiune bugetat pentru anul 2021 este de 1,316 lei”, arată planul de afaceri pentru acest an.

De asemenea, BVB estimează înregistrarea unui profit operaţional de 10,76 milioane lei, cu 20% mai ridicat faţă de profitul operaţional al anului precedent si cu o marja operaţională de 35%.

”Veniturile din tranzacţionare pentru anul 2021 au fost estimate la un nivel de 23,06 milioane lei, reprezentând 75% din totalul veniturilor operaţionale. Cea mai mare pondere în cadrul acestei categorii de venituri o au veniturile generate de tranzacţiile de pe Piaţa Reglementată de acţiuni (tranzacţii pe piaţa secundară şi segmentul ofertelor publice), ca şi în anii precedenţi. Estimările privind veniturile din tranzacţionare pe diverse categorii de instrumente financiare au fost realizate pornind de la valorile de tranzacţionare înregistrate în anul 2020, ajustate cu ritmuri de creştere specifice fiecărui tip de instrument financiar, la valorile rezultate aplicându-se comisioanele de tranzacţionare aferente”, arată convocatorul.

Veniturile din vânzarea de date bursiere sunt estimate la 2,64 milioane lei, în creştere cu 68% faţă de cele realizate in anul 2020, 9% din totalul veniturilor operaţionale.

Planul de achiziţii pe 2021 al BVB prevede investiţii în active imobilizate corporale, necorporale, active cu drept de utilizare si răscumpărări de acţiuni proprii, în conformitate cu proiectele BVB pentru acest an. Astfel, bursa va investi în acest an 2,66 milioane lei în proiecte IT şi operaţionale şi 3,79 milioane lei în imobilizări corporale şi necorporale.

”BVB planifică pentru anul 2021 investiţii în 3 direcţii: securitatea cibernetică, riscul operaţional legat de platforma de operare şi asigurarea suportului tehnologic pentru piaţa de derivate. La capitolul securitate cibernetică continuăm implementarea noului plan de securitate cibernetică, operatorul BVB fiind obligat să menţină şi să protejeze un spaţiu cibernetic performant şi sigur, alocând buget de investiţii dedicat şi personal specializat pentru operaţiuni zilnice şi proiecte ale domeniului securităţii cibernetice”, relevă documentul.

Bursa preconizează pentru 2021 creşteri ale valorilor de tranzacţionare zilnice, susţinute de noi fluxuri de capital pentru investiţii din partea investitorilor instituţionali străini, ţinând cont de includerea pietei de capital in categoria pieţelor emergente, precum si de influenta unui mediu financiar şi politic mai stabil decât cel din anul anterior.

”Se preconizează intensificarea tranzacţionării instrumentelor cu venituri fixe de către companii în căutarea unei alternative de finanţare, dând naştere unei pieţe secundare mai active. Statul român intenţionează să continue vânzările de obligaţiuni de stat pentru investitorii individuali, ceea ce ar putea aduce şi mai multe tranzacţii pe piaţă”, se menţionează în document.

În ceea ce priveşte tranzacţionarea pe piaţa AeRO, aceasta va deveni treptat mai activă, IMM-urile şi start-up-urile vor avea acces la capital şi vor fi listate pe această piaţă dedicată. BVB subliniază că va continua proiectele menite să îmbunătăţească vizibilitatea acestei pieţe.

BVB precizează că va continua şi în anul 2021 să investească în soluţii tehnologice pentru crearea de noi produse şi dezvoltarea celor existente. Astfel în prima parte a anului 2021 va fi lansat noul Terminal On Line Exchange Live / Bursa în direct, iar pentru a susţine creşterea segmentului de vânzare de date, soluţiile propuse vor asigura diseminarea datelor la cele mai înalte standarde din industrie.

”Tot în anul 2021 vom lansa un nou produs dedicat investitorilor şi tuturor celor interesaţi de tranzacţionare şi evoluţia instrumentelor financiare listate la BVB. Noul Terminal On Line Exchange Live / Bursa în direct va fi realizat in-house de specialiştii Bursei de Valori Bucureşti şi constă într-un terminal desktop web-based accesat prin internet din browser fără a necesita instalarea de software dedicat. Terminalul de vizualizare a pieţei în timp real aduce o multitudine de elemente noi, printre care amintim: vizualizare selectivă şi simultană a diverse seturi de date (cotaţii, grafice, ştiri, performanţă instrumente financiare, adâncimea pieţei, tranzacţii intraday) pentru a avea într-un singur ecran informaţiile de interes, interfaţă personalizabilă drag&drop, ‘heat maps’ pentru vizualizarea rapidă şi comparativă a performanţei istorice a companiilor din componenţa indicilor, export de date pentru analiza off line, soluţie modernă de realizare a graficelor”, se mai precizează în plan.

De asemenea, valoarea tranzacţiilor pe Piaţa Reglementată de acţiuni estimată pentru 2021 este 14,31 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 17% comparativ cu anul precedent. Această valoare ţine cont de tranzacţiile realizate în cursul anului pe piaţa regular şi de valoarea ofertelor aşteptate pentru acest an.

În ceea ce priveşte piaţa instrumentelor cu venit fix, pentru segmentul obligaţiunilor a fost estimată o valoare a tranzacţiilor de 6,2 miliarde lei (inclusiv oferte), în creştere cu 18% în principal pe fondul estimării creşterii titlurilor de stat pentru investitorii de retail listate la BVB.

În ceea ce priveşte veniturile, se estimează că Piaţa Reglementată de acţiuni, inclusiv oferte, va genera venituri de 22,3 milioane lei, în creştere cu 13% faţă de anul precedent. Această valoare include discounturile oferite market makerilor si sume acordate prin programelor de bonusare( intra-day), estimate la o valoare de 942.000 lei.

Pentru Sistemul Alternativ de Tranzacţionare, care include piaţa AeRO, a fost bugetată o valoare estimată a tranzacţiilor de 626,49 milioane lei, cu 94% mai mare decât valoarea înregistrată în 2020. Valoarea include activitatea de tranzacţionare înregistrată de companiile listate în cursul anului, noi oferte publice şi tranzacţiile generate de obligaţiunile listate pe acest segment de piaţă. Veniturile sunt estimate în sumă de 749.000 lei, cu 79% peste nivelul din 2020.

Pentru segmentul produselor structurate, valoarea tranzacţiilor este estimată la 1,078 miliarde lei, cu 30% mai mare faţă de 2020.

Bursa vrea totodată să reînfiinţeze secţiunea aferentă pieţei de derivate în sistemul de tranzacţionare.

”Conform proiectului de CCP asumat de BVB, priorităţile pentru prima etapă de dezvoltare a pieţei de instrumente financiare derivate sunt legate de lansarea următoarelor tipuri de produse: contracte futures pe acţiuni şi pe energie electrică. Aceste produse vor face obiectul unei noi secţiuni de piaţă, ‘a derivatelor’, ce va trebui reimplementată tehnic şi operaţional, precum şi adaptată din prisma reglementărilor. BVB, deţinătoare de proprie tehnologie de tranzacţionare, va acomoda cele două tipuri de pieţe pe aceeaşi platformă, aşa cum recomandă experienţa altor burse din Europa, reducând costurile de integrare pentru participanţii la piaţă şi contribuind la implementarea tehnică mai facilă a unor strategii de investiţii”, se arată în documentul BVB.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed