Bursa de Valori Bucureşti va lansa derivatele pe BET FI până la finele anului

0
Bursa de Valori Bucureşti va lansa derivatele pe BET FI până la finele anului

Oficialul Bursei a precizat că în scurt timp Consiliul BVB va da acordul intrării la tranzacţionare a acestui instrument. Acesta reprezintă al doilea derivat având ca suport indicii bursei bucureştene. Potrivit preşedintelui BVB, următorul pas va fi lansarea derivatelor pe acţiuni.

Ca şi indicele celor mai lichide 10 acţiuni, indicele BET FI a fost pregătit pentru derivate. La sfârşitul lunii august, Bursa a decis să modifice ponderile celor 5 societăţi de investiţii în componenţa BET FI. SIF Transilvania are cea mai mare pondere de 23,22%, fiind urmată de SIF Oltenia cu 22,6%. Următoarea pe listă este SIF Bannat Crişana cu o pondere de 19,36%. Ultimele 2 au valori apropiate, SIF Muntenia are o pondere de 17,68% iar SIF Moldova17,11%

În ceea ce priveşte, o evenuală modificare a componenţei indicelui BET FI, aceasta va fi luată de către Comitetul Indicilor, însă preşedintele BVB Septimiu Stoica este de părere că ponderile vor rămâne aceleaşi.

CNVM a autorizat înregistrarea instrumentului financiar derivat BET-FI Index Futures. Noul instrument ce va avea ca suport indicele societăţilor de investiţii urmează să se tranzacţioneze pe piaţa reglementată la termen administrată de către Bursa de Valori Bucureşti. După derivatele pe indici, Bursa are în vedere lansarea contractelor la termen pe acţiunile individuale.

Lidia Focşan, corespondent The Money Channel la BVB