Bursa din Bombay a fost inchisa dupa o pierdere de 100 mld. $

0
Bursa din Bombay a fost inchisa dupa o pierdere de 100 mld. $

Caderea indicelui Senex, cea mai semnificativa din ultimele doua luni, perioada in care au fost doborate mai multe recorduri istorice, a determinat suspendarea sedintei de tranzactionare pentru mai bine de o ora.

Marti seara, autoritatea indiana de reglementare a pietei de capital (Securities and Exchange Board of India – SEBI) a dat publicitatii o declaratie de presa in textul careia anunta ca are in vedere schimbarea legislatiei in privinta emiterii catre investitorii straini a asa-numitelor “participatory notes” (n.r. – note de participatie).

Investitorii straini nu pot “juca” direct pe piata bursiera indiana, fiind nevoiti sa apeleze la brokerii locali care achizitioneaza in numele lor actiuni si obligatiuni, pe care acestia sa le poata tranzactiona prin intermediul unor banci de investitii ce detin, in acest sens, o licenta speciala din partea autoritatii de reglementare a pietei de capital si a Ministerului de Finante.

In urma “micului soc” bursier local, ministrul de Finante al tarii, Palaniappan Chidambaram, s-a vazut nevoit sa clarifice, in cadrul unei declaratii facute presei, faptul ca noile norme nu sunt menite sa ii descurajeze pe investitorii stra- ini, ci sa asigure o mai mare transparenta din partea acestora si, totodata, un control mai bun al fluxurilor de capital pe care acestia il introduc in economia indiana.

Reliance Industries si ICICI Bank s-au numarat printre cei mai “mari pierzatori” ai caderii pietei bursiere, a carei valoare totala s-a redus cu 100 miliarde dolari (70,51 miliarde euro). Dupa ce, in prima parte a sedintei, indicele Bombay Stock Exchange Sensitive “30” (Senex) a pierdut 1.743,96 de puncte (9,2 procente), ajungand la 17.307,90 de puncte, dupa “pauza”, el a nu a mai reusit sa recupereze decat 492,85 de puncte (2,6 procente).

“Impactul pe termen scurt la nivel psihologic va fi semnificativ”, a declarat, pentru The Times, Claudio Piron, analist al JPMorgan, considerand ca “acestia ar putea sa priveasca cu reticenta nu doar India, ci toate tarile din vecinatatea ei”. Achizitiile realizate prin intermediul pietei bursiere indiene de catre investitorii straini au atins in acest an nivelul record de 17 miliarde dolari (11,99 miliarde euro) .

Perdanti ] Reliance Industries si ICICI Bank s-au numarat printre cei mai “mari pierzatori” ai caderii pietei bursiere, a carei valoare totala s-a redus cu 100 miliarde dolari (70,51 miliarde euro).