Bursa pierde doi brokeri si un administrator intr-o singura zi

0
Bursa pierde doi brokeri si un administrator intr-o singura zi

 Comisia este la a treia decizie de acest gen in mai putin de doua luni, dupa ce la inceputul lunii decembrie 2008 a decis retragerea autorizatiei de functionare a Mobinvest Oradea.

Nicolae Rusu, presedintele si principalul actionar al Orizont Vest, a primit o amenda de 5.000 lei, Comisia interzicandu-i sa mai desfasoare activitati pe piata de capital pe o perioada de trei ani. El ocupa si functia de secretar general in cadrul Consiliului de Administratie al BVB. “Intrunit in regim de urgenta, avand in vedere deciziile CNVM, Consiliul de administratie al BVB a constatat incompatibilitatea domnului Nicolae Rusu cu functia de administrator al operatorului de piata. Conform prevederilor Actului Constitutiv al BVB, Nicolae Rusu are la dispozitie un termen de 20 de zile pentru rezolvarea incompatibilitatii. Dupa aceasta perioada, Consiliul Bursei va reanaliza situatia”, a declarat Anca Dumitru, directorul general al BVB.

CNVM a retras autorizatia de functionare a Orizont Vest din Oradea si cere actionarilor lichididarea firmei de brokeraj, aplicand in acelasi timp amenzi in valoare de peste 23.000 lei (5.400 euro) firmei si mai multor brokeri din conducerea firmei.

Potrivit CNVM, in cadrul unui control la firma de brokeraj, au fost identificate formulare in care erau inscrise mai multe ordine de tranzactionare vizand actiuni distincte si chiar si de sensuri contrare (vanzare/cumparare). Totodata, firma de brokeraj a folosit intreaga suma de bani a clientilor creditori aflata in custodie pentru acoperirea debitelor clientilor datornici. Orizont Vest nu a raportat catre comisie operatiuni de depunere si de retragere numerar in numele a doi clienti cu sume care au depasit echivalentul in lei al sumei de 15.000 de euro. Nicolae Rusu nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Potrivit informatiilor din piata, firma avea la finalul lunii septembrie, mai putin de 1.000 de clienti. Orizont Vest trebuie sa restituie clientilor sumele aflat in custodie, in termen de 15 zile, si sa comunice la CNVM adresa sediului la care va fi pastrata arhiva societatii.

Totodata, CNVM va retrage si autorizatia de functionare a firmei de brokeraj Central European Investments din Bucuresti, deoarece societatea nu a transmis Comisiei documentatia pentru avizarea membrilor din conducere. Pana la retragerea autorizatiei, firma trebuie sa achite datoriile pe care le are catre clienti si CNVM, precum si sa transfere titlurile din portofoliu la Depozitarul Central sau in conturile indicate de clienti. In luna octombrie, firma primise de la CNVM o amenda de 36.550 de lei, reprezentand 5% din capitalul social.

Orizont Vest s-a clasat anul trecut pe locul 16 din 77 de brokeri de la Bursa de Valori Bucuresti, cu tranzactii intermediate in valoare de 370,1 milioane lei si cu o cota de piata de 2,1%. In aceeasi perioada, Central European Investments a intermediat tranzactii in valoare de 21,6 mil. lei, ocupand pozitia 66.

Anul acesta, CNVM are in plan sa efectueze controale, intr-o ordine aleatorie, la 37 de companii care activeaza pe piata de capital. Comisia va controla 19 sunt firme de brokeraj, o institutie de credit care tranzactioneaza pe cont propriu, 11 societati de administrare a investitiilor si sase banci depozitare. Pe piata de capital activeaza in prezent peste 70 de case de brokeraj.