Bursele europene au închis miercuri în scădere, influenţate de inflaţia din Marea Britanie, aflată la maximul ultimilor 40 de ani

0

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în declin cu 1,1%, iar cele mai mari pierderi au fost consemnate de acţiunile tehnologice, a căror componentă a scăzând cu 2,8%.

Inflaţia din Regatul Unit a urcat în aprilie la un maxim al ultimilor 40 de ani, de 9%, alimentată de preţurile alimentelor şi energiei, care au crescut puternic, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, care arată o escaladare a crizei costului vieţii.

În Statele Unite, acţiunile au scăzut puternic, Dow Jones Industrial Average coborând cu 800 de puncte, iar S&P 500 şi Nasdaq cu 3%, după un avertisment din partea retailerului Target că întreruperile lanţului de aprovizionare şi costurile mai mari au afectat profiturile companiei.

Marţi, preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a spus că este hotărât să majoreze dobânzile până când inflaţia va încetini.

La începutul lunii mai, banca centrală a SUA a majorat dobânzile cu jumătate de punct procentual – cea mai mare creştere din ultimele două decenii.

Pieţele globale au rămas blocate de temerile privind înăsprirea agresivă a politicii monetare şi încetinirea creşterii economice.

În ceea ce priveşte mişcarea individuală a preţului acţiunilor, acţiunile producătorului de turbine eoliene Siemens Gamesa au crescut cu peste 12,5% după ce Reuters a relatat că Siemens Energy pregăteşte o ofertă pentru a cumpăra o treime rămasă din companie pe care nu o deţine deja.

În schimb, acţiunile operatorul anglo-german de turism TUI au scăzut cu 13% după o plasare de acţiuni.

Indicele DAX al bursei din Frankfut a scăzut cu 1,26%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,2%, iar indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 1%.