Bursele europene au închis pe verde şedinţa de vineri, în pofida ieftinirii acţiunilor băncilor

0
Bursele europene au închis pe verde şedinţa de vineri, în pofida ieftinirii acţiunilor băncilor

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor acţiuni europene a închis şedinţa în urcare cu 0,6%, la 796,12 puncte, după ce avansase până la 811,45 puncte.

"Comunicatul Lloyds a dus la pierderi în sectorul bancar. Activitatea şi volumele au fost foarte scăzute în şedinţa de vineri şi atmosfera pare a fi cea a liniştii în care este nevoie doar de un mic imbold pentru declanşarea furtunii", a spus strategul Howard Wheeldon, de la BGC Partners.

Acţiunile Lloyds s-au depreciat cu aproape 35%, după ce a anunţat că subsidiara sa HBOS a afişat pierderi de circa 8,5 miliarde lire sterline (12,28 miliarde dolari) pentru anul trecut, în timp ce divizia Lloyds TSB a anunţat un profit de aproximativ 1,3 miliarde lire sterline.

"Jucătorilor de pe piaţă nu le place faptul că în decurs de o lună pierderile HBOS sunt de două ori mai mari faţă de cuantumul anunţat anterior", a declarat un analist de la MF Global, Mamoun Tazi.

Acţiunile Barclays s-au depreciat cu 4,8%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au fost printre cele care au determinat avansul indicelui. Acţiunile grupului energetic francez Total s-au scumpit cu 1,3%, iar cele ale Royal Dutch Shell, cu 1,9%, după ce preţul petrolului a urcat cu 5%, la aproape 36 dolari/baril.

Cât priveşte evoluţia de pe marile pieţe europene, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a coborât cu 0,5%, la 4.181,03 puncte, în timp ce indicele Dax al pieţei germane de la Frankfurt a urcat uşor, cu 0,12%, la 4.412,77 puncte. Indicele CAC 40 al bursei pariziene a avansat cu 1,13%, la 2.997,86 puncte.

Sursa: NewsIn