AcasăEconomieCâciu, întrebat dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia: Cu siguranţă. Trebuie...

Câciu, întrebat dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia: Cu siguranţă. Trebuie intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei pe fluxul ei, că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate

„Cu siguranţă. Aici aş vrea totuşi să vedem un lucru care s-a întâmplat şi pe care trebuie să îl gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetăţenii şi economia în faţa exploziei preţurilor la energie. Şi a luat măsură de plafonare, dacă vreţi, a preţurilor, însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piaţă, lucrurile din punctul nostru de vedere au intrat într-un regim prea incert pentru a fi gestionabil. Drept pentru care chiar asta s-a cerut şi ANRE împreună cu Ministerul Energiei, participăm şi noi, dar întreg Guvernul facem o analiză. Pentru că nu poţi lăsa preţurile să crească, cum să vă zic eu, în mod nu numai necontrolat, dar în mod galopant, pentru că nu poţi susţine. Banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, să ne înţelegem. Banii aceştia sunt taxele pe care le plătiţi dumneavoastră. Toată lumea plăteşte taxe. Şi trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei pe fluxul ei, că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate, din punctul meu de vedere”, a explicat Adrian Câciu, întrebat miercuri dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia.

Ulterior, ministrul Finanţelor a precizat că „decizia miniştrilor energiei din ţările UE, de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale în această iarnă, este un argument în plus că România trebuie să-şi reglementeze piaţa de energie”.

„Plafonarea a fost o măsură care a ajutat populaţia şi economia, dar nu mai este suficientă în actualul context. Doar printr-o reglementare pe întregul lanţ de producţie, distribuţie şi furnizare putem trece cu bine de această iarnă. Doar aşa putem într-adevăr spera să temperăm inflaţia şi să protejăm nivelul de trai al românilor!”, a completat Câciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

 

Ultimele Articole