Câciu, replică pentru Cîțu: Nu e risc de recesiune. De unde îngrijorarea?

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), i-a răspuns joi lui Florin Cîțu, președintele PNL, care se declarase îngrijorat de creșterea dobânzilor la care se împrumută România. Câciu a spus că nu există risc de recesiune și l-a atacat la rândul lui pe Cîțu, spunând că la rectificarea bugetară a trebuit să pună bani de pensii și de salarii, deoarece bugetul nu avea acești bani incluși.

„Nu știu de ce domnul președinte Cîțu e atât de îngrijorat. Dobânzile s-au stabilizat acum, sunt chiar mai mici decât în noiembrie. Inflația cu care ne confruntăm, lăsată de cei dinaintea noastră și care sunt acum îngrijorați, e cea mai mare din ultimii 17 ani”, a spus Adrian Câciu într-o declarație de presă.

Întrebat cum comentează declarațiile lui Cîțu potrivit cărora România plătește acum mai mult decât anul trecut pe dobânzi, Câciu a răspus: Statul plătește mai mult pe dobânzi pentru că dobânzile sunt aferente capitalului împrumutat. Sunt 57 miliarde euro împrumutați în ultimii doi ani, de fostele guverne, care sunt purtători de dobânzi”.

„Nu există risc de recesiune. Acum, inflația este mai mare decât dobânzile, deci ar putea fi considerate real negative. Azi, cursul valutar e mai mic decât în noiembrie. Am venit să stabilizăm țara. Încrederea investitorilor există”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Totodată, el l-a atacat pe Florin Cîțu pe problema deficitului: Am înțeles că a spus că deficitul a rămas la 5 când el l-a lăsat la 4. El a lăsat deficitul la 4,7, dar la rectificare a trebuit să punem bani de salarii și pensii, care nu erau incluși. Nu putem arăta îngrijorare uitând că bugetul nu avea bani de pensii și salarii.

Președintele PNL, Florin Cîțu, „este îngrijorat” că ministerul Finanțelor, condus de social democratul Adrian Câciu, se împrumută la dobânzi „foarte mari”, iar investitorii „își pierd încrederea în Guvern”, spun surse din partid. Criticilele șefului PNL reprezintă un nou atac între partenerii de guvernare.

Totodată, Cîțu susține că „există riscul ca românii să-si piardă casele, după ce am reușit să ii salvăm în pandemie prin măsurile luate dar sunt loviți acum”.

Fostul premier atrage atenția că va fi nevoie de o rectificare bugetară înainte de luna august pentru că ministerele nu vor avea suficienți bani. „Este foarte important ca Guvernul să realizeze că este vital ca investitorii sa nu își piardă încrederea”, ar mai fi spus președintele PNL.

Între PSD și PNL sunt tensiuni puternice din cauza crizei facturilor, în care PSD dă vina pe ministrul Energiei pe care l-ar vrea remaniat, iar PNL dă vina pe conducerea PSD a ANRE, pe care liberalii ar vrea să o înlocuiască.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed