Camelia Bogdan: „Autoritățile încalcă cu bună-știință drepturile cetățenilor”

Un proiect de lege al USR care ar fi simplificat confiscarea averilor ilicite a fost respins de Senat, cu voturile PSD-PNL-UDMR-PMP. Judecătoarea Camelia Bogdan susține că nu există voință politică pentru modificarea legii confiscării extinse și că eventualele amenzi primite de România pentru netranspunerea în legislația națională a directivei europene ar trebui plătite de autoritățile care nu-și fac treaba. În replică, PNL susține că a votat împotrivă deoarece inițiativa legislativă era nerealistă și că lucrează la propriul proiect de lege care va fi prezentat viitorului Parlament.

Senatul a respins, marți, o inițiativă legislativă care simplifica procedura confiscării extinse a bunurilor obținute din infracțiuni. Din datele publice, modificarea legislativă a fost respinsă cu 116 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă”, ceea ce înseamnă că PNL a votat cot la cot cu PSD, UDMR, PMP și neafiliații. Legea a fost trimisă la Camera Deputaților care este for decizional.

În esență, legea prevedea obligativitatea instituirii măsurilor asigurătorii de către procurori, lărgea aria infracţiunilor supuse confiscării extinse, se propunea eliminarea limitei de 5 ani pentru dobândirea bunurilor confiscate, așa cum este în actuala lege, confiscarea specială se putea aplica bunurilor transferate către orice terţ dacă acesta ştia sau trebuia să ştie că scopul transferului era evitarea confiscării și se introducea un criteriu de apreciere constând în diferenţa dintre venituri şi „standardul de viaţă” al persoanei condamnate, ca indicator de ilegalitate.

În expunerea de motive, inițiatorii arată că România avea obligația ca până la data de 4 octombrie 2015 să transpună în legislația proprie Directiva Parlamentuui European privind confiscarea bunurilor în materie penală, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, a fost declanșată procedura de infringement împotriva României, pentru necomunicarea măsurilor de transpunere. Ei mai arată că există riscul unei amenzi consistente în valoare de 1.592.000 de euro la care se pot adăuga penalități între 1925 și 115.506 de euro pe zi.

Cine ar trebui să plătească

Față de acestă chestiune, judecătoarea suspendată Camelia Bogdan susține că „Pe termen scurt, pentru netranspunerea Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European, România riscă o nouă procedură de infrigement, cu mențiunea că o nouă amendă în cuantum de milioane de euro, ce ar trebui suportată de cetățenii României, ar trebui suportată de autorități. Aceeași amendă o riscă România și pentru dezincriminarea spălării banilor în varianta cel mai des uzitată de către infractori cu corolarul violării regimului global de prohibire a faptelor spălării banilor, a obligațiilor asumate fără rezerve de România prin ratificarea Convențiilor adoptate sub egida ONU împotriva corupției și a criminalității organizate”, ne-a declarat Camelia Bogdan.

În momentul de față, confiscarea extinsă este reglementată în Codul Penal dar presupune îndeplinirea unor condiții cumulative, greu de atins: bunurile supuse confiscării să fie achiziționate cu cel mult 5 ani înainte sau după momentul săvârșirii infracțiunii, valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată să depășească vădit veniturile obținute, condamnarea să fie dictată doar pentru anumite infracțiuni, iar judecătorul să fie convins că bunurile confiscate provin din infracțiuni.

Articolul integral pe sfin.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed