AcasăActualitateCAMERA ASCUNSĂ: Nereguli grave la spitalul Sfântul Ioan - laborator privat pe...

CAMERA ASCUNSĂ: Nereguli grave la spitalul Sfântul Ioan – laborator privat pe banii statului

La jumătatea lunii mai a anului trecut, rezultatele unui raport de audit făcut în cele 63 de unităţi de primiri urgenţe din toată ţara scoteau la iveală o risipă grosolană: cheltuieli nejustificate şi fraude care storceau de bani bugetul Ministerului Sănătăţii.

 

Principalele nereguli descoperite atunci ţineau de achiziţiile de medicamente şi materiale sanitare, dar şi de modul în care a fost plătit personalul din aceste unităţi. Spre exemplu, la Spitalul Clinic Sfantul Ioan din Capitală, în doar jumătate de an, s-au cerut bani şi s-au primit cât pentru două unităţi de primiri ugenţe în mod normal. Fonduri care au venit de la bugetul ministerului. Controlul dispus aici a arătat însă că mai bine de jumătate din bani ajungeau la un laborator de analize privat. Acesta este amplasat în incinta spitalului, iar oamenii care ajung la urgenţe la Sfantul Ioan sunt trimşi să-şi facă analizele la privat, deşi unitatatea este de stat.

 

Deşi legea în vigoare interzice o astfel de practică, la spitalul Sfântul Ioan, banii pentru laboratorul privat de analize au fost scoşi luni la rând din fondurile UPU.

 

Camera ascunsă:


Reporter: Am înţeles că sunteţi un laborator privat.
Asistenta: Da…. Noi primim din spital tot ce vine aşa urgenţe, neurgenţe.
Reporter: Sunteţi separat de laboratorul spitalului?
Asistenta: Ăsta e laboratorul spitalului.

 

“Încearcă să crească decontarea pe UPU ca să scutească de anumite cheltuieli … e o formă de a păcăli sistemul, inclusiv financiar”, declară dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 

Astfel, vorbim despre bani care au fost scoşi în mod indirect din buzunarele noastre ale pacienţilor. Sume mari care variau între 300.000 şi 400.000 de lei pe lună şi s-au întins pe tot parcusul anului 2011 şi în prima decadă a lui 2012.

 

Camera ascunsa:


Reporter: Dacă vreau să-mi fac nişte analize la dumneavoastră?
Asistenta: Da.
Reporter: Dar dacă vin ca urgenţă pot să cer să fac analize la dumneavoastră?
Asistenta: Da, da.

 

Deşi risipa a fost constată de experţii din minister la începutul verii, încercarea de a trage bani necuveniţi a continuat la Spitalul Sfantul Ioan.

 

“Continuă tentative de a plăti costul analizelor la acest laborator (…) Ne-a atras atenţia ultima factură. 450.000 … Am trimis comisia de control, au verificat, din suma asta, doar 32.000 se justifică şi atât plătim (…) s-a hotărât recuperarea a peste 30 de miliarde de lei din spitalul respectiv”, adaugă dr. Raed Arafat.

 

Săpăturile făcute ulterior au arătat că neregulile porneau de la Departamentul Economic al spitalului. Mai mulţi angajaţi s-au ales cu somaţii şi avertismente şi asta pentru că legislaţia nu le permite celor din minister să ia şi măsuri proprii. Cazul a fost preluat însă de organele de anchetă antifraudă.

 

Ultimele Articole