AcasăEconomieCanada a primit peste 280.000 de imigranţi în 2010, un record în...

Canada a primit peste 280.000 de imigranţi în 2010, un record în 50 de ani

A doua ţară ca mărime din lume, dar populată de doar 33 de milioane de locuitori, Canada are istoric o politică de imigraţie foarte generoasă.

Anul trecut, Ottawa a acordat rezidenţă permanentă – echivalentul lui Green Card din Statele Unite – unui număr de 280.636 de persoane, reprezentând o creştere de aproximativ 6% comparativ cu previziunile guvernamentale, a indicat într-un comunicat ministerul lui Kenney, citând date provizorii.

“Este un număr de imigranţi legali niciodată egalat în peste 50 de ani”, a subliniat el.

Acest lucru se explică prin faptul că “economia canadiană după recesiune are nevoie de o rată ridicată de imigraţie economică pentru a-şi menţine forţa”, a declarat Kenney.

Acest anunţ intervine în timp ce guvernul minoritar al lui Stephen Harper, pe care mulţi observatori îl suspectează că doreşte să declanşeze alegeri în primăvara, a înfuriat apărătorii drepturilor omului şi opoziţia prezentând un proiect de lege întărind sever sancţiunile vizându-i pe imigranţii ilegali.

Pregătit după sosirea în Canada a două cargouri transportând imigranţi ilegali tamili, dispoziţiile proiectului C-49 ar permite mai ales detenţia timp de un an a imigranţilor ilegali, aşteptând ca trecutul lor să fie verificat. Tot aşa cum aceştia din urmă trebuie să aştepte cinci ani în Canada, fără a pleca în străinătate nici pentru concediu, înainte de a putea cere un permis de rezidenţă permanentă.

Kenney a apreciat de asemenea măsurile luate de cabinetul conservator “pentru a proteja integritatea sistemului de imigraţie al Canadei prin prezentarea Legii vizând să îi împiedice pe contrabandişti să utilizeze abuziv sistemul de imigraţie canadian”.

Ultimele Articole