AcasăExterneCanada a suspendat accesul aliaţilor săi la metadatele de pe teritoriul propriu

Canada a suspendat accesul aliaţilor săi la metadatele de pe teritoriul propriu

Canada formează împreună cu SUA, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă grupul ‘Five Eyes’, o alianţă a serviciilor de informaţii a cărei forţă a fost dezvăluită de fostul analist al NSA americane, Edward Snowden.

Or, Centrul Securităţii Telecomunicaţiilor (CST, echivalentul canadian al NSA) a primit şi transmis agenţiilor aliate o cantitate neprecizată de informaţii despre canadieni prin interceptări de metadate, indică un audit anual al acestei agenţii, făcut public joi.

Legea interzice totuşi acest gen de practici pe teritoriul canadian şi schimbul de aşa-zise metadate fusese suspendat în 2013 de CST, subliniază acest audit. Un responsabil al agenţiei a atribuit interceptările nedorite unei probleme a programului informatic.

Metadatele telecomunicaţiilor, indiferent dacă sunt obţinute despre contacte prin telefon sau internet, indică în special ora, durata şi numărul apelat, dar – în principiu – nu şi conţinutul propriu-zis al convorbirilor.

‘Unele metadate primite de CST conţin informaţii despre canadieni şi CST trebuie să ia măsuri pentru a le proteja viaţa privată în cazul utilizării acestora’, a avertizat în auditul său Jean-Pierre Plouffe, comisar al CST, responsabil de supravegherea activităţii acestuia pentru parlament.

Într-o scrisoare alăturată raportului, ministrul canadian al apărării, Harjit Sajjan, a anunţat că ‘CST nu va reactiva schimbul acestor informaţii decât în momentul în care voi fi satisfăcut total de eficienţa sistemelor şi măsurilor instituite’.

Creat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, CST este singura agenţie canadiană de informaţii care nu este încadrată de o lege. Având un buget anual de 850 de milioane de dolari, ea utilizează 2.000 de persoane la sediul său din Ottawa, precum şi în mai multe ambasade canadiene şi centre de interceptare electronică stabilite în coordonare cu agenţiile partenere din Five Eyes, adică NSA, GCHQ britanic, ASD australian şi GCSB neozeelandez.AGERPRES

Ultimele Articole