AcasăEconomieCanada este prima ţară dezvoltată care şi-a lichidat toată rezerva de aur

Canada este prima ţară dezvoltată care şi-a lichidat toată rezerva de aur

Un purtător de cuvânt al Ministerului Finanţelor de la Ottawa a declarat că vânzarea aurului din rezerva naţională s-a încadrat în cursul normal al afacerilor guvernamentale şi găsirea unor plasamente alternative mai profitabile.
„Rezervele de aur ale Canadei aparţin Guvernului şi sunt deţinute de banca centrală în numele Ministerului de Finanţe“, a declarat un purtător de cuvânt al Băncii Canadei. În consecinţă, „deciziile privind deţinerile de aur aparţin în exclusivitate Ministerului Finanţelor“, a adăugat el.
Ultimele vânzări de aur se înscriu într-adevăr în strategia pe termen lung de schimbare a activelor deţinute de guvern. Potrivit economistului Ian Lee, de la Univesitatea Carleton, Ottawa nu avea niciun motiv pentru a-şi fi conservat rezervele de aur, altele decât cele de a păstra o tradiţie îndelungată a băncilor centrale.
„În cadrul vechiului sistem, aurul susţinea monedele“, a explicat Lee. „Dolarul SUA era legat de aur, o uncie de aur fiind echivalentă cu 35 de dolari. În 1971, din motive pe care nu le discut aici, preşedintele Richard Nixon a renunţat la etalonul aur pentru dolarul SUA.“

Ultimele Articole