AcasăGeneralCancelarul Austriei insistă: Fără România în Spațiul Schengen

Cancelarul Austriei insistă: Fără România în Spațiul Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer susține că Austria nu are nicio problemă cu aderarea Croației la Spațiul Schengen, însă există dubii în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei. Declarațiile oficialului vin în contextul în care Austria se confruntă cu un val de migranți ilegali.

„Nu simţim aproape deloc presiunea migranţilor dinspre Croaţia către nord. Întrucât Croaţia îndeplineşte într-o manieră exemplară cerinţele de protecţie a frontierei, nu văd vreo problemă acolo. Ţările sunt votate în mod individual”, a spus Nehammer într-un interviu marţi, potrivit cotidianului austriac Kleine Zeitung, citat de Agerpres.

Karl Nehammer a adăugat că există o problemă în ceea ce privește migranți ilegali din țări precum România, Bulgaria sau Ungaria, fapt ce reprezintă o problemă în procesul de aderare la spațiul Schengen.

„Avem 100.000 de persoane care au trecut granița în mod neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de de asta”, a mai spus cancelarul austriac, potrivit sursei citate.

Ministrul de interne austriac, împotriva extinderii spațiul Schengen

Gerhard Karner a declarat recent că este împotriva extinderii spațiul Schengen prin includerea Croației, Bulgariei și României. Ministrul austriac nu este la prima declarație de acest gen, Karner s-a declarat de mai multe ori împotriva lărgirii spațiului Schengen.

“Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a declarat ministrul de Interne conservator Gerhard Karner pentru Kurier. 

Declarația ministrului vine în contextul în care Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiați care au trecut prin state UE de-a lungul aşa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în ţară. Potrivit oficialului, peste 90.000 au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. 

„Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată limpede că protecția granițelor externe nu funcționează”, a explicat Gerhard Karner. 

În acest context, ministrul Lucian Bode se va deplasa în Austria, unde se va întâlni cu omologul austriac. Cei doi vor discuta despre poziția lui Gergard Karner în ceea ce privește extinderea spațiul Schengen.

Întâlnirea are loc înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) programată vineri, 25 noiembrie, pe tema migrației ilegale. 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.