Caniculă și vijelii în toată țara. Temperaturile se apropie de recorduri absolute

Meteorologii au emis mai multe avertizări cod portocaliu și galben de caniculă pentru luni și marți și de ploi și vijelii pentru ziua de luni. Temperaturile vor ajunge în unele zone la 38 de grade Celsius.

Luni și marți va fi în vigoare un cod galben de căldură și disconfort termic ridicatÎn intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

HARTĂ. Avertizări meteo de caniculă

Meteorologii au emis și un cod portocaliu de căldură intensă și disconfort termic accentuatîn zonele joase din vestul și nord-vestul țării. Aici, temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Totodată, luni, până la ora 21 vor fi în vigoare un cod galben și unul portocaliu de averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

HARTĂ. Avertizări meteo de averse și vijelii

Codul galben vizează zonele de munte, în vestul și nordul Munteniei, în Transilvania și sudul Banatului, unde vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

În Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali va fi cod portocaliu de averse torențiale și pe arii restrânse vijelii (rafale de peste 65…75 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri