Capitalizarea Rasdaq ar putea scădea cu 8% în urma mai multor delistări

0
Capitalizarea Rasdaq ar putea scădea cu 8% în urma mai multor delistări

Prima pe lista companiilor aflate în faza finală a procedurii de delistare este Rafinăria Rompetrol Vega, cu o pondere de 3,3% din piaţă. Societatea este de mai bine de o lună suspendată de la tranzacţionare. Acţionarul majoritar, Rompetrol Grup are o deţinere de peste 98%, fapt ce i-a permis delistarea companiei.

Conform ultimei tranzacţii de pe bursă, rafinăria Rompetrol Vega valora 92,1 milioane de euro. Următoarea clasată, în funcţie de capitalizare, devine şi următoarea candidată la delistare. Acţionarul majoritar al TMK Reşiţa, Grupul TMK Europe a iniţiat deja o ofertă de cumpărare pentru o jumătate de procent din societate. Şi această companie are o pondere de peste 3% în capitalizarea Rasdaq, iar valoarea sa pe bursă este de aproximativ 87 milioane de euro. O ofertă publică de preluare are şi Comvex Constanţa: valoarea sa pe rasdaq este de peste 40 de milioane de euro.

Un calcul simplu relevă că ieşirea de pe Rasdaq a Rafinăriei VEGA şi a societăţilor pentru care se desfăşoară în prezent oferte publice, ar determina o diminuare a capitalizarii pieţei cu 7,89%. Iar de la începutul anului, alte 4 societăţi au fost delistate ca urmare a restructurării pieţei Rasdaq. Valoarea companiilor de pe Rasdaq s-a redus deja simţitor în ultimul an pe fondul scăderilor accentuate ale cotaţiilor.

Deprecierile din ultimul an şi delistările, dar şi lipsa unor noi intrări la tranzacţionare afectează direct investitorii. În prezent, capitalizarea Rasdaq a ajuns la 2,7 miliarde de euro, faţă de 5,7 în aceeaşi perioadă a anului trecut.