Cărămida publică

Explicația este relativ simplă: în primul rând, mare parte din aceste proiecte, cofinan­țate de Uniunea Europeană, sunt aproape de a fi finalizate, ceea ce înseamnă că și fondurile pentru 2012 s‑au cam terminat. Piața se va confrunta în următorii ani cu o mare provocare, din acest motiv. La asta se adaugă înăsprirea fiscală care se profilează în viitor și nivelurile ridicate ale datoriei admi­nistra­țiilor locale. Potrivit unui studiu al firmei poloneze de cercetare PMR, piața poloneză a construcțiilor publice nu va reveni pe un trend ascendent mai devreme de 2015, având în vedere că în 2014 vor fi lansate pe piață proiectele cofi­nan­țate de Uniunea Europeană din fondurile prevăzute pentru perioada 2010–2014. Până atunci, însă, estimările pentru acest an indică o valoare‑record de 7,5 miliarde de zloți (1,8 miliarde de euro), ceea ce ar însemna o creștere cu aproximativ 3%, în termeni reali, după cum arată datele publicate de PMR în studiul „Construcții publice în Polonia anului 2012 – Previziuni pentru 2012–2015“.

În ciuda unui număr scăzut de proiecte planificate, segmentul va continua să atragă investiții valoroase din partea contractorilor – la ora actuală, câteva zeci de contracte majore se află în faza de proiectare sau de licitație. Cele mai multe vor fi dezvoltate în cele mai mari zece orașe din Polonia. Sectorul imobilelor publice reprezintă o piață extrem de importantă pentru această industrie fragmentată, în condițiile în care mai puțin de 30% (adică peste 300 de clădiri) dintre proiectele de anvergură construite în ultimii cinci ani poartă semnătura primelor zece companii de arhitectură din Polonia, specializate pe acest tip de construcții. Celelalte companii sunt responsabile de acoperirea restului de aproximativ trei sferturi din piață.

Cât privește segmentul antreprenorial, acesta pare să fie mult mai consolidat, în condițiile în care primii patru jucători controlează aproape jumătate din piață. Compania Budimex (cel mai important antreprenor de construcții, aflat în proprietatea grupului spaniol Ferrovial) a semnat cele mai mari contracte de achiziții în perioada 2008–2012, fiind urmată de Mostostal Warszawa (deținută de Acciona Infraestructuras SA), cu un număr de contracte cu o valoare ceva mai scăzută. Pe locurile trei și patru în clasamentul celor mai mari zece companii antreprenoriale se află Skanska și Warbud (parte a grupului francez Vinci, unul dintre cei mai mari constructori din lume). În total, primele zece companii controlează aproape două treimi din piața celor mai importante contracte în ceea ce privește construcția de clădiri publice.

O tendință derutantă în piață o re­prezintă, la ora actuală, anularea unor contracte de anvergură, motivată prin întârzierile diferitelor faze de construcție. Printre companiile care și‑au închis șantierele în ultimele săptămâni se numără Mostostal Warszawa (care a renunțat la două proiecte – Forumul Național de Muzică din Varșovia, o investiție în valoare de 72 milioane de euro, Centrul de Oncologie de la Lublin, estimat la 43 milioane de euro), Polimex‑Mostostal (finanțatorul Centrului de Congres Inter­național de la Katowice, investiție estimată la 60 milioane de euro) și Pol‑Aqua (cea care ar fi trebuit să proiecteze Teatrul Shakespeare din Gdansk, în valoare de 16 milioane de euro). „Vestea bună este că aceste proiecte vor fi scoase din nou la licitație, pentru a fi finalizate. Este posibil ca investitorii să ia în considerare sume chiar mai mari decât cele ale primilor contractanți“, a declarat Bartlomej Sosna, analist‑șef în cadrul PMR.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed