Care a fost, de fapt, primul unicorn românesc? Detaliul mai puțin știut

În aceste zile, toată lumea este uimită de performanța companiei UiPath la Bursa de valori din New York și aproape toate informațiile care au curs în media și în zona social media au menționat că este primul unicorn românesc.

 

UiPath este o companie care s-a specializat în cea mai în vogă tehnologie la nivel global – dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii. Aceasta a fost fondată, printre alții de Daniel Dines, în România dar apoi s-a mutat în SUA.

 

Connex, primul unicorn românesc

 

În plină euforie declanșată de UiPath, Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, amintește că nu UiPath e primul unicorn din România ci Connex! ”Connex a fost primul unicorn din Romania. Pretul platit in 2005 de 2,5 miliarde $ a fost SF pentru acea perioada.Ca termen de comparatie Google a cumparat Youtube in 2006 pentru doar 1,6 miliarde $. Connex a fost cea mai buna scoala de business din Romania. Ever”, a spus Georgescu.

 

Citește și: Vodafone a conectat la o pădure din Covasna un sistem de monitorizare şi semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, pentru a combate defrişările ilegale

 

Connex a rămas în folclorul autohton cu vorba ”viitorul sună bine”. Nimeni nu știa la vremea respectivă că intrarea Vodafone în România s-a făcut cu o achiziție record. BCR, de exemplu, a fost vândută la Erste Bank, cu 2,2 miliarde de euro, iar Petrom la OMV cu 670 de milioane de euro.

 

Tranzacția totală făcută de englezii de la Vodafone a fost de 3,5 miliarde de dolari, adică în jur de 2,6 miliarde de euro. Aceasata includea și preluarea de către Vodafone a operatorului ceh Oskar Mobil de la grupul canadian Telesystem International Wireless, acţionarul majoritar al celor doi operatori.

 

”Prima cladire de business din Romania a fost construita de Connex. In anii 2000, blocul Connex de pe str Nerva Traian parea de pe Wall Street. Vodafone a platit 2,5 miliarde $ pentru Connex. Dar timp de 4 luni Vodafone nu a putut sa anunte achizitia. Nu a vandut niciun produs Vodafone in Romania. Nu a facut nicio reclama. De ce? Zapp ( Telemobil) inregistrase brandul Vodafone la OSIM.  Doar ei puteau sa foloseasca acest nume in Romania. Vodafone a putut sa-si foloseaca numele doar dupa ce l-au rascumparat de la Zapp. Oameni din industria telecom au spus la acea data ca pretul platit de Vodafone catre Zapp a fost mai mare decat pretul obtinut de Zapp pentru tot business-ul lor ( retea de telefonie, centrala , antene etc). Cateodata un nume este mai valoros decat intreg business-ul”, a mai spus Georgescu.

 

Connex și Copos

La momentul achiziției, Vodafone deținea deja 20,1% din MobiFon. Practic a cumpărat 79% din acțiunile operatorului român iar restul de 0,9% era deținut de omul de afaceri George Copos, la vremea respectivă vicepremier, printr-o companie din Cipru, Dargate Ltd. Copos a fost acționar încă de la începturile MobiFon, în 1996, când a deținut 2%. În acționariatul MobiFon se regăseau în 2005, la momentul tranzacției cu Vodafone, operatorul de telefonie canadian Telesystems International Wireless (abreviat TIW, acționar majoritar), AirTouch Canada, Poșta Română, Logic Telecom, Ana Electronic, grupul industrial ISAF și Fondul Român de Investiții.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed