Care este cea mai mare slăbiciune a României?

Astfel, populaţia şi companiile sunt şi mai expuse acum decât în urmă cu trei ani unei eventuale devalorizări bruşte a leului faţă de euro.

 

Statisticile BNR arată că ponderea împru­muturilor în valută din totalul creditelor con­tractate de populaţie era de 57% în octombrie 2008, iar în ianuarie 2012 procentul a urcat la 66%. În cazul companiilor, ponderea creditelor în valută a avansat în trei ani de la 54% la 62%.

 

Ponderea mare a creditelor în valută contractate de populaţie şi companii, de peste 60%, face ca orice depreciere a monedei naţio­nale spre cotaţii de 4,4 lei/euro să crească ten­siu­nea milioanelor de români care au împru­muturi în valută şi care vor plăti rate mai mari.

 

După ce joi moneda naţională s-a depreciat faţă de euro pe piaţa interbancară, cursul ur­când spre 4,39 lei/euro, vineri cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară la 4,38 lei/euro.

 

Analistul Aurelian Dochia spune că impactul deprecierii leului asupra debitorilor este negativ, făcând mai dificilă rambursarea îm­pru­muturilor contractate în euro.  Mai mult pe ZF

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed