Care este, de fapt, motivul pentru care Dealul Negru din Vâlcea poartă această denumire

Ai mai auzit până acum de Dealul Negru? Mulți de întreabă de unde vine această denumire având în vedere faptul că nu are nicio legătură cu priveliștea pe care o admirăm.

În primul rând, trebuie să știm unde este Dealul Negru. Când vă plimbați prin țară, pentru a traversa Munții Carpați din județul Vâlcea în județul Argeș sau viceversa, călătorii sunt nevoiți să treacă peste faimosul „Deal Negru”.

Acest deal faimos o formă de relief înaltă, cu un drum plin de serpentine, unde au loc anual accidente rutiere grave, însă numele dealului nu are legătură cu ele.

Care este, de fapt, motivul pentru care Dealul Negru din Vâlcea poartă această denumire

Denumirea Dealului Negru vine de la finele anilor 1700, iar numele are legătură cu „cătanele negre”, foști grăniceri năsăudeni, deveniți cunoscuți pentru că au fost la un pas să-l omoare pe Napoleon.

Primarul comunei vâlcene Milcoiu a vorbit despre această denumire, dar și despre istoria din comuna pe care o conduce.

“Odată cu stoparea privilegiilor pentru românii care au făcut serviciul militar în armata imperială şi după înfrângerea răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan, sute de familii din Mărginime au trecut munţii şi, la începutul veacului al XIX-lea, s-au aşezat aici”, a povestit în anul 2015 Gheorghe Muşat, primarul comunei vâlcene Milcoiu pentru ramnicuvalceaweek.ro.

Totodată, el a mai adăugat că au existat mai multe rânduri de venetici, însă au fost primiți diferit de localnicii care stătateau în cătune. Se pare că au existat și lupte mari chiar în zona acestui renumit deal, iar numele a păstrat povestea.

“Au existat mai multe rânduri de venetici, care însă nu au fost primiţi cu ospitalitate de cei câţiva localnici care stăteau în cătune. Veneticilor li se spunea ‘Cătanele negre’ din cauza portului şi a faptului că fuseseră soldaţi în armata austriacă. A existat chiar şi o luptă aici, între românii locului şi românii transilvăneni, chiar în zona Dealului Negru, de aici şi numele pe care îl poartă azi. Evident că ardelenii au fost câştigători”, a adăugat acesta.

De menționat este faptul că, în România, mai există o formă de relief cu aceeași denumire situată între Parcul Național Apuseni și Cluj.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed