Care este, de fapt, preocuparea Guvernului: Cum au fost luate deciziile din timpul pandemiei

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că preocuparea României este legată de deciziile de la nivel european privind pandemia de coronavirus şi relansarea economică şi a arătat că ţara noastră susţine toate proiectele de dezvoltare economică, de susţinere a investiţiilor, de creştere a competitivităţii Uniunii Europene pe plan global.

„Preocuparea noastră este, pe de-o parte, în ceea ce priveşte pandemia. Noi ne dorim să se ajungă la decizii la nivel european privitoare la pandemie, privitoare la măsurile de protecţie sanitară care trebuie luate, la stabilirea unor reguli care să fie aplicabile la nivel european de ţările Uniunii Europene.

Preocuparea noastră de căpătâi este relansarea economică şi sunt convins că sunt în asentiment cu dumneavoastră. Relansarea economică este fundamentală pentru evoluţia Europei şi mai ales pentru aplicarea tuturor direcţiilor de acţiune care au fost stabilite de noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen. Susţinem toate proiectele de dezvoltare economică, de susţinere a investiţiilor, de creştere a competitivităţii Uniunii Europene pe plan global, susţinem proiectele de inovare, de cercetare, de dezvoltare care să fie transpuse cât mai rapid în aplicaţii care să genereze avantaje competitive ale Uniunii Europene la nivel mondial.

Avem o oarecare preocupare privitoare la măsurile de susţinere aferente Pactului Verde – Green Deal, dar am văzut că şi aici există o gândire care va permite statelor să se adapteze şi să folosească această provocare mai mult ca pe o oportunitate decât ca pe o formă de reducere a competitivităţii”, a spus Orban.

El a mai precizat că la începutul pandemiei deciziile au fost luate la nivel naţional, fără a lua în considerare contextul european, interesele partenerilor.

„Este adevărat că am fost puşi în faţa unor situaţii critice, unor situaţii cu care nu ne-am mai confruntat de o bună perioadă de timp şi de multe ori presiunea publică pusă la nivelul fiecărei ţări a determinat guvernele naţionale să ia decizii care poate de multe ori au creat probleme la nivel european. Ce pot însă să remarc este că pentru, cred, toate statele membre ale Uniunii Europene este din ce în ce mai evident că ieşirea din criza provocată de pandemie trebuie să fie rezultatul unui dialog, a unei cooperări, a unui efort comun şi să ducă la o creştere a coordonării şi solidarităţii în acţiunea fiecărui stat, la o intensificare a dialogului între guvernele naţionale şi instituţiile europene şi la luarea cât mai multor decizii la nivel european care să genereze efecte benefice asupra evoluţiei Uniunii Europene şi a fiecărui stat membru”, a spus premierul.

Totodată, Orban a mai adăugat că sesiunea Parlamentului European este una extrem de importantă.

„Ne bucurăm că în această sesiune se pun practic bazele tuturor reglementărilor privitoare la bugetul Uniunii Europene pe 2021-2027, facilitatea de recuperare şi rezilienţă privitor la Green Deal şi privitor la toate proiectele şi programele importante ale Comisiei Europene, ale Uniunii Europene în ansamblul său”, a afirmat Orban.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed