Care este favoritul?

Aș putea spune că acum scorul este 1–1, dacă mă refer strict la prestațiile din timpul confruntărilor directe. Dar dacă menționez că Romney a recuperat aproape tot ecartul dintre el și Obama, iar unele sondaje îl dau chiar cu un scor mai mare, echilibrul parcă nu mai e atât de perfect.

Pe Obama îl sprijină cifrele. Pe Romney îl sprijină bogații Americii. Și în timp ce economiștii se uită la cifre ca la zei, cei bogați vor, evident, să fie și mai bogați. Și ar deveni, cu Mitt Romney la Casa Albă. Dar să vorbim puțin despre cele două dezbateri. Prima a fost câștigată clar de Romney, fără drept de apel. Obama a fost un pic ruginit, letargic, repetitiv, pe alocuri chiar „adormit“, așa cum s‑a ironizat chiar el, la dineul caritabil Alfred E. Smith, de la Waldorf‑Astoria din New York. Iar mulți americani au fost surprinși de prestația slabă a lui. La fel am fost și eu. Mă așteptam la un Obama fulgerător, incisiv și energic, așa cum l‑am văzut în a doua dezbatere. Contrele economice au fost dure, iar acuzele au curs și de‑o parte, și de cealaltă. Romney a fost însă permanent în ofensivă și s‑a impus.

De atunci a început ușorul declin al președintelui în exercițiu. Dacă înainte de prima dezbatere din Denver scorul era undeva la 47–43 pentru Obama, imediat după, Romney a început să recupereze teren, într‑un ritm alert. Iar până la momentul dezbaterii din New York, scorul a ajuns aproape egal. De această dată Barack Obama a fost la înălțime, a fost tăios și s‑a simțit mult mai mult în largul său. Poate l‑a ajutat și formatul dezbaterii, de tip „town hall“, cu întrebări din public și libertate de mișcare, ca într‑un ring. Mitt Romney a trebuit să‑și recunoască înfrângerea, iar acum lupta pentru Casa Albă a devenit pentru el un meci de totul sau nimic. Republicanul se va retrage din viața politică dacă nu este ales președinte, așa cum a spus chiar soția sa, Ann. Și e cunoscută influența pe care Ann Romney o are asupra soțului său. Acest gest poate fi interpretat și ca element de presiune, dar mai degrabă este un semnal de oboseală. Să nu uităm că Mitt Romney a mai fost într‑o rundă de alegeri și a pierdut cursa internă din Partidul Republican în 2008, când veteranul de război John McCain a fost desemnat contracandidatul lui Obama.

Toată lumea spune că cea de‑a treia dezbatere este decisivă. Mie îmi plac dezbaterile. Le‑am urmărit cu maxim interes pe cele două de până acum și la fel voi face și la cea din Florida, de pe 22 octombrie. Chiar dacă milioane de americani se uită la televizor când Obama și Romney sunt față în față, iar recordurile de audiență sunt spulberate, soarta alegerilor nu stă în cele 270 de minute, cât e durata oficială a celor trei dezbateri. Deși cei doi merg umăr la umăr în sondajele electorale (compania Gallup dă un scor de 51–45 pentru Romney, care mă face să‑mi pun mai multe întrebări), statele-cheie merg în continuare cu Obama. Dar soarta alegerilor este departe de a fi pecetluită.

Barack Obama are păcatele lui în cei patru ani de mandat, dar a luat și decizii importante. Aș menționa aici salvarea industriei auto, în special a gigantului General Motors (GM). Dacă GM cădea, mii de americani rămâneau fără slujbe, iar efectul economic ar fi fost devastator. GM a primit ajutor de stat de sute de miliarde și acum prosperă și face angajări. De altfel, nivelul oficial al șomajului a ajuns de curând la 7,8%, cel mai scăzut nivel de când Barack Obama este președintele Statelor Unite. Aceste cifre contează și îl ajută pe Obama. Cu toate acestea, atacurile lui Mitt Romney pe domeniul bugetar sunt îndreptățite. E lesne să ne amintim emoțiile prin care a trecut economia mondială când datoria publică a Statelor Unite a atins pragul critic de 15 mii de miliarde de dolari. Și la fel de ușor pot menționa deficitul bugetar care a depășit, în fiecare an din 2008 încoace, nivelul de o mie de miliarde de dolari. Dar economia americană începe să prezinte semne de redresare sănătoasă, iar estimările indică un 2012 încheiat cu avans economic pozitiv.

Electoratul american e format din două părți solide – democrații și republicanii și cei nehotărâți. Cheia câștigării alegerilor stă în convingerea votanților nehotărâți. Iar staff‑urile de campanie mai au aproape trei săptămâni în care îi pot atrage de partea lor pe americani.

Bogdan Mugescu este jurnalist economic la televiziunea Money TV.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed