x


  • EUR
    4.8737
    USD
    4.0172
string(11) "actualitate"

Care este situația reală a muncitorilor din Sri Lanka. Ministrul Muncii a spus adevărul: Ei trebuie să decidă

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru vine cu noi precizări privind situația muncitorilor din Sri Lanka.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 26.05.2020, 15:28

Potrivit ministrului, muncitorii au primit oferte de muncă de la şase angajatori și trebuie să decidă singuri unde vor să lucreze.

“M-am implicat în această speţă, dar caut o soluţie instituţională”, afirmă Alexandru, explicând că trebuie gândit “un mecanism mai eficient în care cererea să se întâlnească cu oferta”.

“Este prioritatea mea să mă adresez cu un mecanism funcţional românilor noştri, celor ale căror contracte au fost întrerupte în această perioadă, dar şi celor care îşi caută de multă vreme un loc de muncă”, spune ministrul, potrivit news.ro.

Totodată, Alexandru a adăugat că unii angajatori au oferit locuri de muncă pentru toţi cei 36 de muncitori din Sri Lanka, plus cei aflaţi încă în Botoşani, iar alţi angajatori au făcut ofertă pentru un număr mai mic de persoane, astfel că ei trebuie să decidă cum preferă să lucreze.

Forum ARIR. Perspective câștigătoare: Cum reconstruim economia

“Mi se pare foarte important de transmis următorul mesaj: la cererea dânşilor am făcut acest lucru, în sensul în care nu-şi doresc să se repatrieze, ci îşi doresc să rămână în România să muncească (…) E clar că a fost o situaţie de panică din partea dânşilor, gestionată necorespunzător de autorităţile sanitare din Botoşani, care nu au explicat, nu au oferit explicaţii corespunzătoare, ca să poată să evalueze condiţiile de întoarcere în activitate după ce primul caz de COVID a apărut în respectiva unitate”, a explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai spus că la Botoşani controlul este în desfăşurare.

Ministrul a menţionat că ofertele sunt din industria echipamentelor de cafea, confecţii, din domeniul sanitar, alimentar, atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

Cei 36 de muncitori din Sri Lanka au ajuns în România în vara anului trecut, lucrând la o firmă de confecţii din Botoşani. După ce nu s-au mai prezentat la serviciu, în condiţiile în care unii angajaţi ai firmei au fost infectaţi cu coronavirus, lor le-au fost desfăcute contractele de muncă, ei ajungând la Bucureşti, la sfârşitul săptămânii trecute. Ei au fost cazaţi la un hotel de lângă Aeroportul Otopeni, iar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a mers de mai multe ori pentru a discuta cu ei.