Care sunt acţiunile cu cele mai mari şanse de creştere la Bursă

Societăţile de investiţii financiare (SIF), OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV) sunt vedetele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care sunt subevaluate, potrivit indicatorilor de performanţă calculaţi în raportul emis, astăzi, de  casa de brokerajBT Securities şi semnat de Horia Pop.

Aceste acţiuni, care sunt oricum cele mai căutate la BVB, şi multe altele, au indicatori PER care recomandă cumpărarea. PER se poate traduce cu sintagma „costul unui leu din profitul companiei“, pentru că este preţul acţiunii împărţit la raportul dintre profitul companiei şi numărul total de acţiuni.

 

Interpretarea clasică spune că merită analizată oportunitatea cumpărării acţiunii cu PER sub 10, respectiv vânzarea celei cu PER peste 20. Analiza PER-ului trebuie insă extinsă şi trebuie făcute comparaţiile cu companii similare de pe alte pieţe, ca şi analiza evoluţiei acestui indicator şi a cauzelor acesteia.

 

SIF Transilvania (SIF3) are un PER de 6,09 (calculat cu preţurile de luni), SIF Moldova (SIF2) de 6,88, SIF Muntenia (SIF4) – de 9,63, iar casa de brokeraj SSIF Broker Cluj are un PER de 9,28. OMV Petrom (SNP) nu ajunge cu PER-ul la 10, iar cel al Băncii Transilvania (TLV) abia trece de 15, 7.

 

Totdată, SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Transilvania (SIF3), casa de brokeraj SSIF Broker Cluj (BRK, singura cotată şi denumită uneori „micul SIF“, pentru că are un important portofoliu de plasamente bursiere), chiar şi Erste Bank (deşi nu este o companie românească) au  preţuri care conduc la valori de piaţă inferioare chiar şi  valorilor lor contabile – spune indicatorul P/B (preţ/ valoarea contabilă). P/B se calculează împărţind preţul acţiunii la raportul dintre capitalul propriu al companiei  şi numărul ei total de acţiuni.

 

Dacă raportul P/B este subunitar, atunci compania respectivă este susceptibilă de a fi bună de cumpărat. Vedeţi în fişierul ataşat cât de numeroase sunt aceste companii.

 

„Acţiunile care merită atenţie sunt puternic subevaluate, faţă de sectoarele lor economice la nivel european, din punctul de vedere al multiplicatorilor de preţ. Rentabilitatea investiţiei în multe din acţiunile româneşti va fi superioară relativ la pieţele dezvoltate şi chiar faţă de performanţele indicilor bursieri globali (care survolează toate pieţele lumii), în anii următori“, spune Dan Rusu, şeful echipei de cercetare de piaţă al casei de brokeraj BT Securities.

Subevaluarea în perioadele nefaste, pe motiv de creştere a riscului, respectiv supraevaluarea în perioadele favorabile, „sunt comportamentele obişnuite al investitorilor faţă de pieţele în dezvoltare (emergente)“, adaugă Dan Rusu.

„Atunci când atmosfera se va schimba la nivel continental şi mondial, atitudinea investitorilor faţă de pieţe ca aceea a României se va schimba în bine şi  preţurile acţiunilor româneşti vor creşte foarte mult, pentru că au scăzut foarte mult pe perioada crizei“, completează şeful analiştilor de la BT Securities.

Analistul de la BT Securities desfide ideea molipsirii cu risc a pieţei noastre  din cauza crizei datoriilor suverane din Europa. „Situaţia finanţelor României este incomparabil   mai bună decât a Greciei. La noi nici nu se pot pune problemele acesteia“, spune Dan Rusu.

În funcţie şi de apetitul de risc al investitorilor, alte zeci de acţiuni importante au preţuri foarte mici, în comparaţie cu suratele lor de pe alte pieţe. Aşa sunt acţiunile precum Rometrol Well Services Ploieşti (PTR, cu un PER de 6,96), Altur Slatina (ALT, 12,85), sau producătorul de repere auto Compa Sibiu (CMP, 8,48), care lucrează pentru marii producători europeni, sau distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH, 8,25).

Aceste companii au valorile PER sub 10, care este pragul clasic până la care de obicei recomandările sunt de cumpărare. La fel SIF-urile, SNP şi TLV. Cazul Băncii Transilvania (TLV) este relevant pentru că are un PER de 15, adică sub pragul de 20, de la care în sus se consideră că acţiunea este supraevaluată. Valori între 10 şi 20, permit abordarea mai flexibilă a perspectivelor companiei.

De notat însă că  PER-ul este mic pentru multe companii şi în comparaţie cu acţiunile similare de pe pieţele dezvoltate.

De altfel,  rapoartele P/B dintre preţuri şi valorile contabile ale companiei (mult inferioare valorii de piaţă la companiile care nu sunt falimentare) atestă potenţialul de creştere al multor acţiuni româneşti.

Astfel, pentru că preţurile sunt mici fără altă explicaţie decât aceea a faptului că România este o piaţă emergentă, toate valorile medii ale P/B pe diferite sectoare economice sunt mai mici decât media indicatorului pentru întreaga pieţei. Cu o excepţie: sectorul farmaceutic, care este foarte căutat pe timp de criză.

Toate rezultatele analizei BT Securities pot fi găsite în fişierul ataşat

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

DICŢIONAR

Capitalizarea Bursiera (valoarea de piaţă)= Pret curent * Nr. actiuni
EPS = Profit net / Nr. actiuni
BVPS = Capital propriu / Nr. actiuni P/B = Pret curent / BVPS

SPS = Cifra de afaceri / Nr. actiuni
P/E = Pret curent / EPS
P/B = Pret curent / BVPS
P/S = Pret curent / SPS
• Indicatorii pentru aceste societati au fost calculati pe baza ultimelor raportari
existente, respectiv 31.12.2010

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed