Care sunt avantajele probioticelor pentru organismul uman?

Beneficiile pentru sănătate ale probioticelor includ îmbunătățirea sănătății sistemului intestinal, a sistemului imunitar și a funcțiilor creierului. Studiile au arătat că probioticele pot ajuta și în probleme legate de constipație, tensiune arterială, piele și multe altele.

De ce sunt bune probioticele pentru organism?

Probabil ai auzit de multe ori vorbindu-se despre Importanța probioticelor, dar ce sunt ele mai exact?

Probioticele sunt microorganisme benefice care se găsesc în mod natural în organism, mai ales la nivelul sistemului digestiv. Acestea sunt uneori numite culturi vii sau bacterii „bune” deoarece ajută la menținerea echilibrului florei intestinale.

Când există prea multe bacterii „rele” în intestin, probioticele pot ajuta la combaterea lor echilibrând astfel flora intestinală.

Există mii de specii de bacterii care acționează ca probiotice. Unul dintre cele mai comune dintre ele este Lactobacillus, care ajută la susținerea sistemului imunitar, a nivelului de zahăr din sânge, a digestiei și previne și infecțiile determinate de bacteriile rele.

O altă specie, Bifidobacterium, are un rol important în controlul simptomelor determinate de sindromul intestinului iritabil (IBS), fiind, de asemenea, benefică și pentru sănătatea mintală sau pentru eliminarea eczemelor la sugari.

Cele mai importante beneficii pe care ți le oferă probioticele

1. Optimizarea funcției intestinale prin restabilirea echilibrului florei intestinale

Menținerea echilibrului microbiomului intestinal permite funcționarea normală a intestinului, în timp ce unele modificări care apar la nivelul populației de bacterii intestinale pot duce la probleme grave de sănătate. Probioticele ajuta la menținerea echilibrului sănătos al bacteriilor din intestin, repopulând cu bacterii bune flora acestuia după perturbarea microbiomului în urma unei boli sau după administrarea de antibiotice.

Antibioticele nu au o acțiune selectivă și ucid astfel multe din bacteriile intestinale bune. Astfel, se creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor rele, a virusurilor și a ciupercilor care se înmulțesc în mod excesiv. Administrarea de probiotice în timpul tratamentului cu antibiotice, dar și după finalizarea acestuia, este cheia pentru un sistem intestinal sănătos.

2. Reducerea simptomelor determinate de unele tulburări digestive

Tulburările digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil pot fi parțial cauzate de modificări ale nivelului de bacterii care se regăsesc în mod normal în intestin. Unele cercetări sugerează faptul că probioticele pot reduce severitatea simptomelor provocate de sindromul intestinului iritabil cum ar fi: diareea, constipația, balonarea, durerile abdominale și acumulările de gaze în intestin.

3. Tratament împotriva diareei

Deși există multe cauze pentru diaree, un dezechilibru la nivelul intestinelor poate este principalul motiv pentru care poți să suferi de diaree. Antibioticele perturbă adesea echilibrul microbiomului intestinal, provocând diaree din cauza pierderii de bacterii bune.

Astfel, probioticele pot reduce instalării diareei asociate cu administrarea de antibiotice la adulți și la copii deopotrivă.

4. Menținerea și îmbunătățirea integrității intestinale

Tractul digestiv este protejat de un perete subțire, dar puternic, de celule, numit barieră intestinală. Acest perete permite particulelor benefice pentru organism, cum ar fi electroliții și apa, să treacă din intestine în fluxul sanguin, împiedicând pe de altă parte pătrunderea alimentelor parțial digerate sau a agenților patogeni.

Când bariera intestinală este deteriorată sau inflamată, proteinele și alte bacterii se pot scurge prin barieră. Acest lucru este cunoscut sub numele de permeabilitate intestinală crescută sau sindromul intestinului permeabil.

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru. Dar rezultatele de până acum arată că integritatea barierei intestinale poate fi afectată de genetică, stres, consumul de alcool și poate fi perturbată de o dietă proastă și de anumite medicamente.

5. Reducerea balonării

Gazele și balonarea sunt probleme digestive frecvente, de care suferă multe persoane în ziua de azi, din cauza stresului, alimentației necorespunzătoare și, bineînțeles, din cauza medicamentelor administrate iresponsabil. Gazele și balonarea apar și ele atunci când apare un dezechilibru în microbiomul intestinal. Pe de altă parte, ele pot fi și simptome ale unor afecțiuni mai grave cum ar fi sindromul intestinului iritabil Dar suplimentele pe bază de probiotice pot ajuta la reechilibrarea microbiomului intestinal și chiar ajuta la eliminarea bacteriilor rele, protejând astfel sănătatea sistemului intestinal și a întregului organism.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed